Rođendan Muzeja Vuka i Dositeja

Predstavljanjem knjige “Katarina - Srb devojka” autorke Ljiljane Čubrić, Muzej Vuka i Dositeja obeležiće 28. februara šezdeset dve godine od osnivanja, saopšteno je iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.02.2011.

18:51

Default images

Knjiga je posvećena životu i radu srpske slikarke i prve žene akademika kod Srba, Katarine Ivanović (1811-1882), koja je svoj celokupan opus poklonila Narodnom muzeju u Beogradu.

Na svečanosti povodom Dana Muzej Vuka i Dositeja prisutnima će se obratiti direktorka Narodnog muzeja dr Tatjana Cvjetićanin, dok će o knjizi govoriti prof. dr Miroslav Timotijević, dr Ana Stolić i autorka.

U umetničkom delu programa učestvovaće sopran Andrijana Kuveljić u pratnji Dušana Golubovića na harmonici.

Posetiocima će biti predstavljen koncept buduće stalne postavke i novi vizuelni identitet Muzeja Vuka i Dositeja, koji od 1979. godine radi u okviru Narodnog muzeja u Beogradu kao njegov sastavni deo.

Pošto se ove godine navršava dva veka od rođenja velike umetnice, predstavljanje knjige “Katarina - Srb devojka” biće samo prva u nizu manifestacija kojima će Narodni muzej obeležiti ovaj značajan jubilej.

“Katarina - Srb devojka” je četvrta knjiga u ediciji posvećenoj znamenitim, ali i donekle zapostavljenim srpskim ženama. Muzejski savetnik Ljiljana Čubrić do sada je u ovoj ediciji podsećala i od zaborava sačuvala povesti o Mini Karadžić, Milici Stojadinović Srpkinji i kneginji Ljubici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: