Rođendan Muzeja Vuka i Dositeja

Predstavljanjem knjige “Katarina - Srb devojka” autorke Ljiljane Čubrić, Muzej Vuka i Dositeja obeležiće 28. februara šezdeset dve godine od osnivanja, saopšteno je iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Knjiga je posvećena životu i radu srpske slikarke i prve žene akademika kod Srba, Katarine Ivanović (1811-1882), koja je svoj celokupan opus poklonila Narodnom muzeju u Beogradu.

Na svečanosti povodom Dana Muzej Vuka i Dositeja prisutnima će se obratiti direktorka Narodnog muzeja dr Tatjana Cvjetićanin, dok će o knjizi govoriti prof. dr Miroslav Timotijević, dr Ana Stolić i autorka.

U umetničkom delu programa učestvovaće sopran Andrijana Kuveljić u pratnji Dušana Golubovića na harmonici.

Posetiocima će biti predstavljen koncept buduće stalne postavke i novi vizuelni identitet Muzeja Vuka i Dositeja, koji od 1979. godine radi u okviru Narodnog muzeja u Beogradu kao njegov sastavni deo.

Pošto se ove godine navršava dva veka od rođenja velike umetnice, predstavljanje knjige “Katarina - Srb devojka” biće samo prva u nizu manifestacija kojima će Narodni muzej obeležiti ovaj značajan jubilej.

“Katarina - Srb devojka” je četvrta knjiga u ediciji posvećenoj znamenitim, ali i donekle zapostavljenim srpskim ženama. Muzejski savetnik Ljiljana Čubrić do sada je u ovoj ediciji podsećala i od zaborava sačuvala povesti o Mini Karadžić, Milici Stojadinović Srpkinji i kneginji Ljubici.

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu