Spomen-ploča Miloradu Paviću

Spomen-ploča s likom Milorada Pavića, otkrivena je 21. februara na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je taj ugledni književnik predavao.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

15:55

Default images

Obeležje u znak sećanja na autora svetskog bestselera "Hazarski rečnik" postavljeno je na ulazu u Centralnu čitaonicu biblioteke fakulteta. Ta čitaonica će ubuduće nositi ime "Milorad Pavić".

Osim epohalnog romana-leksikona koji mu je doneo kandidaturu za Nobelovu nagradu za književnost, Pavić je napisao i niz drugih književnih dela, kao što su "Predeo slikan čajem", "Unutrašnja strana vetra", "Poslednja ljubav u Carigradu", "Šešir od riblje kože".

Pavić je bio profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 1974. do 1990. godine, kao i dekan tog fakulteta od 1977. do 1979. godine.

Milorad Pavić (1929-2009) je bio i prevodilac, istoričar književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče Miloradu Paviću podneli su Odsek za srpsku književnost Filozofskog fakulteta, kao i Dekanat te ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: