Savremena drama u ženskom ruhu

Nova knjiga iz edicije „Savremena srpska drama“, u kojoj su sakupljeni tekstovi dramskih autorki, biće promovisana 23. februara u Udruženju književnika Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova, četrdeset četvrta po redu knjiga iz pomenute edicije, predstavlja kuriozitet, s obzirom na to da svaku od šest drama potpisuje neka od domaćih autorki.

U Udruženju ističu da objavljeno „žensko dramsko pismo“ svedoči o čudesnoj vitalnosti srpske dramske produkcije. Iako različite po izboru teme, tri drame namenjene deci i tri za odrasle odlikuje velika sličnosti u poetici, dramaturškim zahvatima, scenskim rešenjima, stilskim registrima i ishodima.

Knjiga će obuhvatiti drame Dragane Abramović „Zmija u nedrima“, Ane Bujić „Osnivač“, Smiljane Đorđević „Mala i noćna muzika“, Vladislave Vojnović „Deca ere kompjutera“, Jelene Popadić „Kohio“ i Mirjane Jevtić „Kafana u Njujorku“. Pogovor u ovom izdanju potpisuje Boško Suvajdžić.

Udruženje dramskih pisaca Srbije pokrenulo je ediciju „Savremena srpska drama“ 1998. godine. Svaki objavljeni dramski tekst u knjigama edicije propraćen je fotografijom pisca i kraćom bio-bibliografskom i teatorgrafskom beleškom o njemu.

Ova edicija nagrađena je priznanjem „Laza Kostić“ na novosadskom Sajmu knjiga.

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu