Knjige Eni Pru u izdanju "Agore"

Zrenjaninska izdavačka kuća "Agora" koja je srpskim čitaocima "otkrila" neka od najvećih imena savremene svetske književnosti, poput Doris Lesing, pre nego je dobila Nobela, izvela je na domaću literarnu scenu Eni Pru knjigama "Potaman" i "Lučke vesti".

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema rečima glavnog urednika "Agore" književnog kritičara Nenada Šaponje, on je tu svojevrsnu "antologiju savremene svetske književnosti" upotpunio sa Eni Pru (76), jer je ona jedna od najznačajnijih živih severnoameričkih spisateljica, cenjena među najboljim znalcima literature, a postala je planetarno poznata tek nakon filma Anga Lija "Planina Broukbek", snimljenog po jednoj od njenih priča iz Vajominga.

U saradnji sa stručnjakom za angloameričku literaturu koji je i preveo knjige Alenom Bešlićem, Šaponja je odabrao reprezenatativna ostvarenja ove književnice.

Roman "Lučke vesti", za koji Pru dobila "Pulicerovu nagradu" (1994 ) i koji se smatra klasičnim delom savremene američke književnosti, doživeo je i uspešnu ekranizaciju.

Zbirka priča "Potaman" je najnoviji, treći deo vajominških priča.

Šaponja je istakao da priče Eni Pru govore o "pokolenjima Amerikanaca koji se bore da opstanu na Zapadu i predstavljaju jednu surovu, zaslepljujuću panoramu američke ludosti i usuda.To su priče o modernim kaubojima iz ruralnog dela Vajominga, ali ni u kom slučaju nisu tipične kaubojske priče, budući da u njima nema sukoba na liniji dobro - zlo, a junaci nipošto nisu heroji, već mali ljudi sputani svojim svakodnevnim nevoljama, počesto začudnim i bizarnim, što pričama daje dodatnu privlačnost i upečatljivost", kazao je Šaponja.

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu