Ugričić zahteva povlačenje knjige

Pisac Sreten Ugričić povukao je svoje delo "Neznanom junaku" iz konkurencije za nagradu NIN-ovog žirija kritike za roman godine, saopštila je danas redakcija nedeljnika NIN.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

14:11

Default images

U narednom broju NIN-a biće objavljen spisak od 30 romana koji su ušli u najširi izbor za to prestižno književno priznanje, kao i otvoreno pismo Ugričića sa zahtevom da njegov roman bude povučen iz konkurencije, navodi se u saopštenju.

"NIN-ova nagrada presudno utiće na kanonizaciju savremenog domaćeg romanesknog stvaralaštva, a pošto je roman dominantni i privilegovani žanr, i na artikulaciju ukupne predstave književnosti i njenog statusa na kulturnoj i javnoj sceni", naveo je Ugričić u pismu.

Objašnjavajući da je NIN-ova nagrada funkcionalno usađena u sociosimbolički, tradicionalistički poredak kojim se bavi u romanu "Neznanom junaku", Ugričić je zaključio da ne želi da bude deo tog poretka.

"Vladajuće merilo glasi: što srpskije - to bolje, a trebalo bi da bude upravo obrnuto: što bolje - to srpskije", naveo je Ugričić.

NIN u napomeni uz tekst navodi da to pismo objavljuje smatrajući da je svaka argumentovana polemika o relevantnim temama dobrodošla, da žiri, kada je pravio spisak od 30 romana (u koji nije uvrstio Ugričićevo delo) nije znao za njegovo pismo, kao i da će reakcije članova žirija, ako ih bude, objaviti u sledećem broju.

Za NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen u 2010. konkurisalo je više od 70 dela, koja se, kako je ranije naveo NIN-ov žiri, uglavnom bave uticajem 90-ih godina prošlog veka na savremene ljudske sudbine.

NIN-ov žiri kritike za izbor romana godine radi u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić, Mileta Aćimović Ivkov i Mladen Šukalo, a pobednik će biti proglašen sredinom januara.

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a njen prvi dobitnik je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Nagrada je prošle godine dodeljena Grozdani Olujić za roman "Glasovi u vetru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: