Tesla zanimljiv ruskim čitaocima

Promocija ruskog izdanja romana „Posvećenik“ Željka Sarića koji je nedavno jobjavljen u Rusiji, biće održana 22. decembra u Ruskom domu u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Roman o Nikoli Tesli, koji je za rusko tržište objavila izdavačka kuća „Delfis“ iz Moskve predstaviće recezent za srpsko izdanje Velimir Abramović, jedan od najpoznatijih teoretičara Teslinog dela.

Dr Andrej Bazilevski, poznavalac srpske književnosti, napisao je predgovor za rusko izdanje, u kojem je knjigu definisao kao „metafizičku biografiju Nikole Tesle, napisanu u tradiciji unutrašnjeg dijaloškog monologa – predsmrtnog otkrovenja.“

„Tesla, tajanstveni genije, asketa i budući heroj srpskog nacionalnog panteona, u njujorškom hotelu u toku sedam predsmrtnih dana seća se svog života, koji nije bogat spoljnim činjenicama, nego je prvenstveno ispunjen duhovnošću“, napisao je Bazilevski.

Posvećenik“ je u Srbiji objavljen 1997. godine, a do danas je doživeo četiri izdanja. Osim ovog, Sarić je inspirisan Teslinim likom i delom objavio i roman „Nikola Tesla – kosmički genije“ (2007), koji je kao fototipsko izdanje feljtona izlazio u "Politici" tokom 2006. godine povodom 150-te godišnjice od rođenja Nikole Tesle.

strana 1 od 29 idi na stranu