Tesla zanimljiv ruskim čitaocima

Promocija ruskog izdanja romana „Posvećenik“ Željka Sarića koji je nedavno jobjavljen u Rusiji, biće održana 22. decembra u Ruskom domu u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

16:24

Default images

Roman o Nikoli Tesli, koji je za rusko tržište objavila izdavačka kuća „Delfis“ iz Moskve predstaviće recezent za srpsko izdanje Velimir Abramović, jedan od najpoznatijih teoretičara Teslinog dela.

Dr Andrej Bazilevski, poznavalac srpske književnosti, napisao je predgovor za rusko izdanje, u kojem je knjigu definisao kao „metafizičku biografiju Nikole Tesle, napisanu u tradiciji unutrašnjeg dijaloškog monologa – predsmrtnog otkrovenja.“

„Tesla, tajanstveni genije, asketa i budući heroj srpskog nacionalnog panteona, u njujorškom hotelu u toku sedam predsmrtnih dana seća se svog života, koji nije bogat spoljnim činjenicama, nego je prvenstveno ispunjen duhovnošću“, napisao je Bazilevski.

Posvećenik“ je u Srbiji objavljen 1997. godine, a do danas je doživeo četiri izdanja. Osim ovog, Sarić je inspirisan Teslinim likom i delom objavio i roman „Nikola Tesla – kosmički genije“ (2007), koji je kao fototipsko izdanje feljtona izlazio u "Politici" tokom 2006. godine povodom 150-te godišnjice od rođenja Nikole Tesle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: