Bata, Karlson i Emil na srpskom

Beogradska izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je knjige švedske autorke Astrid Lindgren "Bata i Karlson s krova" i "Emil iz Leneberje".

Podeli

Knjige je sa švedskog jezika prevela Slavica Agatonović, a ilustrovali su ih Maja Veselinović i Bjorn Berg.

Astrid Lindgren je jedna od najpoznatijih književnica za decu svih vremena. Rođena je 14. novembra 1907. godine u južnoj švedskoj pokrajini Smoland.

Uspomene na bezbrižno detinjstvo i roditeljski dom postali su kasnije izvor inspiracije za nastanak njenih romana i likova poput Emila iz Leneberje, Karlsona s krova i riđokose pegave devojčice s kikicama, Pipi Duge Čarape. Svi oni su neobični i posebni u svetu književnosti za decu.

Astrid Lindgren je napisala više od 100 knjiga koje su prevedene na oko 90 jezika, a njeni književni junaci osvojili su decu širom sveta.

Astrid Lindgren dobitnica je mnogih književnih nagrada, nagrade za književnost za decu i mlade "Hans Kristijan Andersen" 1958. godine.

Poznata je kao veliki borac za dečja prava, za zaštitu i prava životinja, a zbog svog zalaganja za pravdu, ravnopravnost i nenasilje dobila je mnoga priznanja u oblasti humanitarnog rada.

Umrla je 28. januara 2002. godine u Stokholmu.

Knjige/Stripovi

Biografija Konstantina Velikog

Izdavačka kuća "Evoluta", koja je edicijom "Hipatija" obogatila srpsku izdavačku scenu istoriografskim knjigama pisanim na moderan, popularan, ali stručan način, objavila je biografiju Konstantina Velikog, vizantologa Radivoja Radića.

Knjige/Stripovi utorak 30.11. 13:17 Komentara: 0

Pisci uživo: Tri lica knjige

„Pisci uživo: Tri lica knjige“ naziv je nesvakidašnje turneje na koju krajem ove jeseni kreću tri pisca, u nameri da publici kroz zajednički program na što neposredniji način približe svoje nove romane, objavljene tokom 2010. godine za tri renomirana izdavača.

Knjige/Stripovi ponedeljak 29.11. 23:21 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu