Bata, Karlson i Emil na srpskom

Beogradska izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je knjige švedske autorke Astrid Lindgren "Bata i Karlson s krova" i "Emil iz Leneberje".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

12:01

Default images

Knjige je sa švedskog jezika prevela Slavica Agatonović, a ilustrovali su ih Maja Veselinović i Bjorn Berg.

Astrid Lindgren je jedna od najpoznatijih književnica za decu svih vremena. Rođena je 14. novembra 1907. godine u južnoj švedskoj pokrajini Smoland.

Uspomene na bezbrižno detinjstvo i roditeljski dom postali su kasnije izvor inspiracije za nastanak njenih romana i likova poput Emila iz Leneberje, Karlsona s krova i riđokose pegave devojčice s kikicama, Pipi Duge Čarape. Svi oni su neobični i posebni u svetu književnosti za decu.

Astrid Lindgren je napisala više od 100 knjiga koje su prevedene na oko 90 jezika, a njeni književni junaci osvojili su decu širom sveta.
www.astridlindgren.se
Astrid Lindgren dobitnica je mnogih književnih nagrada, nagrade za književnost za decu i mlade "Hans Kristijan Andersen" 1958. godine.

Poznata je kao veliki borac za dečja prava, za zaštitu i prava životinja, a zbog svog zalaganja za pravdu, ravnopravnost i nenasilje dobila je mnoga priznanja u oblasti humanitarnog rada.

Umrla je 28. januara 2002. godine u Stokholmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: