Mišel Uelbek dobitnik "Gonkura"

Francuski pisac Mišel Ulbek ovogodišnji je dobitnik nagrade Gonkur, za roman "La carte et le territoire".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

14:29

Default images

Pesnik i romanopisac, Uelbek je prvi roman "Proširenje područja borbe" objavio 1994. i s njim postigao veliki uspeh.

Svetsku slavu stiče drugim romanom "Elementarne čestice" iz 1998, nakon kojeg je usledio roman "Platforma". Pre pet godina objavio je roman "Mogućnost ostrva", a ove godine "La carte et le territoire".

Uelbek (52) u svim romanima opisuje emotivnu i seksualnu bedu i potpunu samoću modernog čoveka. Lišen bilo kakvih iluzija, na društvo i ljude gleda iz ugla usamljenika koga više niko i ništa ne može prevariti.

U romanu "La carte et le territoire" kritikuje umetnost, ljubav, novac, ironicčno opisuje francusko selo i pravi sopstvenu karikaturu.

Poznat kao čovek koji ne poštuje religije, Uelbek je izazvao žestoke kritike muslimanskih organizacija intervujuom u knjizževnom magazinu Lire zbog kojeg se našao na sudu pod optužbom za rasne uvrede i podsticanje na versku mržnju. Optužbi je oslobođen u januaru 2002.

Uelbekove knjige prevedene su na 35 jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: