"Otvorena knjiga" zatvorila Sajam

Primopredajom "Otvorene knjige", kojom je ambasador Švedske Kristen Asp predao "štafetu" počasnog gosta sajma knjiga ambasadorima Brazila Danteu Koelju de Limi, Portugala Cetanu Luisu Pekitou i Angole Takou Dikengi Seraou, svečano je zatvoren 55. Međunarodni sajama knjiga.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.10.2010.

09:04

Default images

Ambasador Asp je izrazio zadovoljstvo što je Švedska, kao počasni gost, doživela jedno "kulturno putovanje" na ovom sajmu, koji nije samo doprineo zbližavanju dve zemlje već je pomogao da se narodi bolje razumeju, da se rode prijateljstva i da se tako nastavi ubuduće.

On je preneo zahvalnost svih svojih saradnika koji su naišli na pomoć i podršku tokom pripremanja švedskog nastupa, i istakao da se naporan posao i uloženi trud isplatio. Uručujući "Otvorenu knjigu", Asp je kazao da to čini nevoljno i da ga kolege sigurno razumeju što bi voleo da ju je mogao zadržati još jednu godinu i poželeo novim počasnim gostima da uživaju u zadatku koji je pred njima.

Amabsador Brazila Koeljo de Lima je, u ima svojih kolega, rekoa da mu je posebna čast što će 56. beogradski sajam knjiga imati kao počasnog gosta ne samo njegovu zemlju - već svih osam zemalja na svetu u kojima je portugalski i zvanični jezik.

"Primam knjigu i povereni zadatak sa visokim stepenom osećanja odgovornosti, ali i zadovoljstva i uveravam domaćine da ćemo svi raditi vredno da srpskoj publici i čitaocima ponudimo lepu prezentaciju naše književnosti i kulture", kazao je Koljeo de Lima.

Primopredaju "otvorene knjige" prisustvovao je srpski ministar kulture Nebojša Bradić, kao i više istaknutih ličnosti iz oblasti kulture i javnog života grada.
Foto: Tanjug
Sajam je u subotu posetio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ocenio da je slogan ove manifestacije „Pamet u glavu” poruka za sva vremena na koju je potrebno stalno podsećati.

"Radi se o konglomeratu poruka koje će večno trajati," dodao je predsednik Tadić, napominjući da je to i "poziv da budemo više racionalni, nego iracionalni, da promislimo pre nego što učinimo, da ne suzbijajući emocije pokušamo da upotrebljavamo misli kud i kamo više i češće i na onim mestima gde su one jedino delotvorne”.

Na pitanje šta trenutno čita, Tadić je rekao da čita stalno i to više knjiga u isto vreme.Tadić je na Sajmu kupio više knjiga, među kojima i one za njegove ćerke, o odrastanju devojčica, potom “Malog princa” koji je i njemu bio omiljena knjiga, “Okeanologiju”...

Predsednik Tadić je obilazak sajma počeo od štanda "Službenog glasnika", a najduže se zadržao na štandu Zavoda za udžbenike jer je u toku bila promocija knjige “Istorija društvenih teorija” Dragoljuba Mićunovića, predsednika Političkog saveta vladajuće Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: