"Klio" proglašen izdavačem godine

Izdavačka kuća "Klio" odlukom žirija proglašena je izdavačem godine na 55. Beogradskom sajmu knjiga.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2010.

23:30

Default images

U svečanoj sali sajma, to priznanje je uručeno direktoru te izdavačke kuće Zoranu Hamoviću.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao pisac Dragan Velikić, a članovi su bili dramaturg Ksenija Radulović, profesor univerziteta i prevodilac dr Zoran Paunović, novinar Anđelka Cvijić i književnica dr Mirjana Đurđević.

Nagrada je pripala "Kliju" zato što je "u vreme opšteg raspada sistema vrednosti od samog početka postavila visoke kriterijume, kako u odabiru naslova i autora, tako i u profilisanju i doslednom negovanju brojnih edicija iz svih oblasti humanističkih nauka, umetnosti i menadžmenta", obrazložio je žiri.

Za izdavački poduhvat u 2010, žiri je proglasio ediciju "Ekopoetika" izdavačke kuće "Geopoetika" iz Beograda, "pošto je ocenio da je ovom edicijom pokazala da poseduje izuzetan smisao za otvaranje i istraživanje novih puteva unutar izdavačkog koncepta".

Nagradu za dečju knjigu žiri je dodelio "Prognanim bićima - Srpska mitologija", u izdanju novosadskog "Orfelina".

U obrazloženju, koje je pročitao Velikić, navodi se da je autor Milenko Bodirogić sa grupom izuzetnih novosadskih umetnika odveo čitaoce u svet čudesnih bića kojih su se plašile naše bake, a učinio sve da ih zavole naša deca.

Žiri je ovom prilikom odlučio da dodeli specijalno priznanje novosadskom izdavaču "Prometej" za "Pravopisni rečnik srpskoga jezika sa pravopisno gramatičkim savetnikom", autora dr Milana Šipke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: