Na Sajmu je danas školski dan

Po ustaljenoj tradiciji, četvrtak je na Beogradskom sajmu knjiga "školski dan", tako da je 28. oktobra sve podređeno učenicima osnovnih i srednjih škola, a izdavači se trude da im organizuju zanimljive programe.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.10.2010.

12:00

Default images

Ministar prosvete Žarko Obradović će u 11.00 sati zvanično otvoriti Školski dan a zatim će se mladi posetioci razići po svim halama da vide šta im nude pojedini izlagači.

Najviše zanimljivih programa organizovano je u strip sali gde će se svakoga sata smenjivati promocije novih strip albuma ("Družina Dardaneli") i predavanja o strip tehnikama (Eržeov "Tintin").

Zavod za udžbenike je na svom štandu pripremio predstavljanje Izabranih dela Milovana Vitezovića, a neke tinejdžere će možda zanimati razgovor o knjizi "Društvo, nasilje i sport", dr Dragana Kokovića, u sali "Beogradski sajam".

Tema foruma je u duhu Školskog dana ,"Udžbenik, biblioteka, weblioteka - mesto knjige u savremenom obrazovanju", a među novim knjigama biće predstavljeno izdanje "Matematička takmičenja" i "Internet matematička olimpijada, Matematički turnir i druge stručne aktivnosti", autora Bogoljuba Marinkovića i Dragane Stošić-Miljković.

Za posetioce svih generacija biće atraktivan i novi program Sajma knjiga - maraton kratke priče, nazvan "Dugo putovanje u kratku priču", koji počinje u 14.00 sati i imaće dva dela. Maraton pripovedanja organizovan je u saradnji sa festivalom kratke priče "Kikinda šort", koji uspešno postoji već pet godina. Učestvovaće autori kratkih priča iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Velike Britanije i Srbije.

Zavod za udžbenike, tradicionalno, "Školskog dana" predstavlja svoju celokupnu izdavačku produkciju.

Izdavači će se tokom dana baviti u dva navrata predlogom Zakona o izdavaštvu, pošto će se prvo sastati članovi "Srpskog udruženja izdavača i knjižara" da predoče svoje primedbe na predlog Zakona, a zatim će se održati završna javna rasprava o setu zakona o knjizi, u kojoj će učestvovati sekretar Ministarstva kulture Predrag Blagojević, savetnici u Ministarstvu kulture Zoran Hamović i Nikola Šeatović, kao i članovi radnih grupa za izradi tih propisa.

Neki posetioci sajma obradovaće se susretu, na štandu Samizdata B92, sa velikom zvezdom negdašnjeg jugoslovenskog glumišta Mirom Furlan, koja će potpisivati svoju knjigu "Totalna rasprodaja", dok će "Beli put" predstaviti roman gosta iz Švedske Kurta Vonegata, koji će lično prisustvovati.

I Srpska pravoslavna crkva je odabrala da predstavi svoje naslove namenjene deci i na promociji će govoriti autori Ljubivoje Ršumović, Rajko Petrov Nogo i Dragan Lakićević.

U večernjim satima u Velikoj konferencijskoj sali svečano će biti uručene nagrade 55. Međunarodnog sajma knjiga: izdavaču godine, za izdavački poduhvat godine i za najbolju dečju knjigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: