Štulić: 14 knjiga za 14.000 din

U prepunoj knjižari "Plato-Ilegala" u Beogradu12. oktobra su predstavljena izabrana dela Branmira Džonija Štulića, nekadašnjeg vođe kultne jugoslovenske rok grupe "Azra".

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 13.10.2010.

09:14

Default images

Izabrana dela sadrže komplet od 14 knjiga koji prate dva CD-a sa snimcima koncerata "Azre" iz 1990. godine.

Osnivač "Platoa" Branislav Bane Gojković ispričao je predistoriju ovog jedinstvenog i nesumnjivo gigantskog izdavačkog poduhvata, jer 14 knjiga ima oko 2.500 strana, koji je pokrenuo tekst razgovora sa Štulićem u kome je rekao da je dve decenije svoga dobrovoljnog izgnanstva proveo pišući i prevodeći.

"Seo sam u auto i odvezao se do Džonija u Holandiju, gde sam ga zatekao okruženog rukopisima", započeo je priču Gojković i dodao da su se na licu mesta dogovorili da objavi Štulićev izbor i da to bude zajednički poduhvat "kuće Plato books" i " Balkanske partije rada (g.k)".

Gojković je objasnio da je Štulić "preveo" antička dela na svoj način, jer je došao do zaključka da ih niko nije "pročitao" kako treba i to je deo ovog izbora i da su Štulićevi prevodi "štulićevski" po mešavini svih balkanskih jezika i narečja.

Prema Gojkovićevim rečima, Štulić nije hteo da odogovori na pitanje da li će i kada će doći lično u Beograd, ali on se nada da će se ipak odlučiti da poseti grad u kome je sve popularniji kako vreme odmiče.

Gojković je uveren da će ove Štulićeve knjige biti veliki događaj na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu.

Direktorka i autor promocija Štulićevih izabranih dela Tanja Malevanov je predstavila multimedijalni program "Crveni tepih i ambrozija", udarni događaj projekta "Štulić u Ilegali", kao novi vid pristupa promociji književnih dela koji "definiše kulturnu elitu, stavljajući u medijsku pažnju predstavnike kulture jedne zemlje i tretirajući događaj iz kulture kao medijsku zvezdu".

Ona smatra da je "Štulić u Ilegali" nacionalni i regionalni kulturni, sociološki, medijski i politički događaj i zato ga treba tretirati kao takav.

Reklamna i medijska kamanja su već započete, obezbeđeno je učešće istaknutih ličnosti kulturnog i javnog života u produkciji za 20, 21. i 22. oktobar, kada će se u "Ilegali" od 20 sati odvijati hepening u "štulićevskom" duhu.

Učešće su najavili Branislav Lečić, Sergej Trifunović , Dragan Ilić i Gorica Nešović, Rambo Amadeus, Mićko Ljubičić, Velja Pavlović, Moma Rajin, Petar Janjatović, a trupa AlterNacija izvešće performans.

O Štulićevom "povratku" preko knjiga i muzike govorili su novinari, njegovi dobri poznanici - Velja Pavlović (tv emisija Nivo 23 na Studiju B) i rok kritičar Petar Janjatović - koji su konstatovali da je on jedini muzičar i intelektualac iz perioda kada je novi talas bio na vrhuncu (kraj 70-teih početak 80-tih) kome popularnost raste što vreme više prolazi.

To je potvrda da je izdržao "probu vremena", a to dobro ilustruje i jedna od knjiga iz kompleta "Drugi o Džoniju", gde je sakupljen izuzetno zanimljiv i bogat materijal o celoj toj epohi.

Direktor "Plato books" Branislav Gojković rekao je da je Štulićeva izričita želja bila da se 14 knjiga, u kojima je uglavnom preveo odnosno prepevao, dela antičkih filozofa, istoričara i pisaca, prodaju samo u kompletu, a ne pojedinačno.

Štulić je ponudio svoja viđenja klasika antičke književnosti poput Homerovih "Ilijade" i "Odiseje", "Herodotovih istraživanja", Tukididovog "Peloponeskog rata" ili "Aleksandrijada" o podvizima Aleksandra Velikog.

Vođa zagrebačke "Azre", jedne od najpopularnijih i najuticajnijih novotalasnih grupa u Jugoslaviji, Štulić od početka ratova i raspada države živi povučeno u Holandiji. Poslednje muzičko izdanje bio je "Azrin" album "Blaze" (1998), a 2005. godine se oglasio knjigom autobiografske poezije "Smijurija u mjerama".

Cena kompleta je 14.000 dinara, dok će se samo 500 primeraka dvostrukog CD-a, koji donosi neke od poslednjih koncerata "Azre" održane 1990. godine u Banjaluci i Mostaru, kao i snimke Štulićevih izvedbi nekoliko starih narodnih pesama, prodavati u Beogradu u knjižari "Plato" i novootvorenoj muzičkoj prodavnici u sklopu lanca knjižara "Vulkan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: