Oživljavanje "Književnosti"

Najstariji i najugledniji beogradski književni časopis, koji se posle privatizacije njegovog izdavača „Prosvete“ našao pred gašenjem, ipak će se uskoro pojaviti iz štampe.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

14:13

Default images

Prestanak izlaženja časopisa u kojem su svoje radove objavljivali najistaknutiji srpski i jugoslovenski pisci, mnogi danas klasici, izazvalo je žustro reagovanje kulturne javnosti. Smatrajući da bi gašenje časopisa bio nenadoknadiv gubitak za srpsku kulturu, zajedničkim finansiranjem „Večernjih novosti“ i Ministarstva kulture, čitaoci će moći da uživaju u izuzetno bogatom dvobroju, gotovo maloj antologiji srpske književnosti poslednjih šest decenija, koju je sačinio Bogdan A. Popović, glavni i odgovorni urednik „Književnosti“.

„Glavni i zadatak ovog izbora sa najvećim pokrićem je predstavljanje dela književnog bogatstva sadržanog u šest dekada časopisa“, kaže Popović. „Izbor pesama, priča i odlomaka iz romana koji će biti pred čitaocima može da uputi tek zračak svetlosti na neprocenjivo književno blago pohranjeno u šezdeset godina ovog časopisa.“

Tako su iz prve decenije života časopisa izdvojeni poetski i prozni prilozi Ive Andrića, Isidore Sekulić, Stanislava Vinavera, Vaska Pope, Vladana Desnice, Milana Kašanina, Dušana Matića, Milana Dedinca... A iz druge: Miodraga Bulatovića, Ivana V. Lalića, Jovana Hristića, Branka Miljkovića, Danila Kiša, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Danila Nikolića... Iz perioda od 1966. do 1976. su stihovi i proza Miodraga Pavlovića, Borislava Pekića, Živojina Pavlovića, Aleksandra Tišme, Milorada Pavića, Milovana Danojlića, Mladena Markova... a deceniju kasnije među autorima su Svetlana Velmar Janković, Alek Vukadinović, Ljubomir Simović, Dragoslav Mihailović, Vidosav Stevanović, Raša Livada, Duško Novaković.

Od ogromnog broja priloga objavljenih u poslednjoj dekadi 20. veka priređivač je odabrao radove Milutina Petrovića, Davida Albaharija, Slobodana Selenića, Aleksandra Ristovića, Rajka Petrova Noga, Milisava Savića, Matije Bećkovića, Miroslava Maksimovića, Svetislava Basare... U poslednjoj deceniji zastupljeni su Goran Petrović, Dragan Velikić, Milosav Tešić, Radovan Beli Marković, Živorad Nedeljković, Ivan Rastegorac, Saša Hadži Tančić, Nemanja Mitrović...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: