Nagrada "Borisav Stanković"

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju proznu knjigu u 2008. godini dobio je Radoslav Petković za roman "Savršeno sećanje na smrt", saopštio je žiri čiji je predsednik bio Marko Nedić, a članovi Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović.

Tanjug
Podeli

Radnja romana dešava se u vreme pada Carigrada, u 15. veku, kada su hrišćani pokušavali da se odbrane i ujedine, ali, prema oceni žirija, ova knjiga se doživljava kao da govori o našem dobu i o pometnjama u svim epohama.

Autor je "polako razigravao radnju, postepeno uvodio likove u vremenu propasti velike Vizantijske imperije. Raspeti između nadolazeće istočne konjice i cezaropapizma, odanosti pravoslavlju i privlačne snage neizbledele antičke misli, odricanje od telesnosti i čulnosti koja ih mami, između tragike istorije i parodije učenosti, junaci ove knjige žive u vremenu opšte i sopstvene pometenosti koja pritiska sve njihove postupke i odluke", ističe se u obrazloženju.

Žiri dodaje da ovaj roman, u izdanju "Stubova kulture", krasi sjajno data atmosfera i pripovedački zahvat.

Nagrada će biti uručena na 43. "Borinoj nedelji", koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju.

Kako je najavio glavni i odgovorni urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" Miroslav Cera Mihailović, u okviru bogatog programa te manifestacije razgovaraće se o temi "Ratni roman nekad i sad", kao i o ženskom pismu.

Biće održan niz književnih večeri na kojima će učestvovati Miroslav Toholj, Dragan Jovanović Danilov, Gordana Ćirjanić, Laura Barna, Radošin Zajić, Krstivoje Ilić, Mirko Demić, Aleksandar B. Laković i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu