Nagrada "Borisav Stanković"

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju proznu knjigu u 2008. godini dobio je Radoslav Petković za roman "Savršeno sećanje na smrt", saopštio je žiri čiji je predsednik bio Marko Nedić, a članovi Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.03.2009.

00:02

Default images

Radnja romana dešava se u vreme pada Carigrada, u 15. veku, kada su hrišćani pokušavali da se odbrane i ujedine, ali, prema oceni žirija, ova knjiga se doživljava kao da govori o našem dobu i o pometnjama u svim epohama.

Autor je "polako razigravao radnju, postepeno uvodio likove u vremenu propasti velike Vizantijske imperije. Raspeti između nadolazeće istočne konjice i cezaropapizma, odanosti pravoslavlju i privlačne snage neizbledele antičke misli, odricanje od telesnosti i čulnosti koja ih mami, između tragike istorije i parodije učenosti, junaci ove knjige žive u vremenu opšte i sopstvene pometenosti koja pritiska sve njihove postupke i odluke", ističe se u obrazloženju.

Žiri dodaje da ovaj roman, u izdanju "Stubova kulture", krasi sjajno data atmosfera i pripovedački zahvat.

Nagrada će biti uručena na 43. "Borinoj nedelji", koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju.

Kako je najavio glavni i odgovorni urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" Miroslav Cera Mihailović, u okviru bogatog programa te manifestacije razgovaraće se o temi "Ratni roman nekad i sad", kao i o ženskom pismu.

Biće održan niz književnih večeri na kojima će učestvovati Miroslav Toholj, Dragan Jovanović Danilov, Gordana Ćirjanić, Laura Barna, Radošin Zajić, Krstivoje Ilić, Mirko Demić, Aleksandar B. Laković i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: