Nagrada "Borisav Stanković"

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju proznu knjigu u 2008. godini dobio je Radoslav Petković za roman "Savršeno sećanje na smrt", saopštio je žiri čiji je predsednik bio Marko Nedić, a članovi Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović.

Tanjug
Podeli

Radnja romana dešava se u vreme pada Carigrada, u 15. veku, kada su hrišćani pokušavali da se odbrane i ujedine, ali, prema oceni žirija, ova knjiga se doživljava kao da govori o našem dobu i o pometnjama u svim epohama.

Autor je "polako razigravao radnju, postepeno uvodio likove u vremenu propasti velike Vizantijske imperije. Raspeti između nadolazeće istočne konjice i cezaropapizma, odanosti pravoslavlju i privlačne snage neizbledele antičke misli, odricanje od telesnosti i čulnosti koja ih mami, između tragike istorije i parodije učenosti, junaci ove knjige žive u vremenu opšte i sopstvene pometenosti koja pritiska sve njihove postupke i odluke", ističe se u obrazloženju.

Žiri dodaje da ovaj roman, u izdanju "Stubova kulture", krasi sjajno data atmosfera i pripovedački zahvat.

Nagrada će biti uručena na 43. "Borinoj nedelji", koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju.

Kako je najavio glavni i odgovorni urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" Miroslav Cera Mihailović, u okviru bogatog programa te manifestacije razgovaraće se o temi "Ratni roman nekad i sad", kao i o ženskom pismu.

Biće održan niz književnih večeri na kojima će učestvovati Miroslav Toholj, Dragan Jovanović Danilov, Gordana Ćirjanić, Laura Barna, Radošin Zajić, Krstivoje Ilić, Mirko Demić, Aleksandar B. Laković i drugi.

Knjige/Stripovi

Obama u trci za nagradu "Galaksi"

Takmičenje za britansku književnu nagradu "Galaksi" (Galaxy British Book Awards) biće ove godine dosta neizvesno imajući u vidu da se za to priznanje, između ostalih, bore predsednik SAD Barak Obama, Džoan Ketrin Rouling i Stefani Mejer.

Knjige/Stripovi četvrtak 12.03. 12:15 Komentara: 0

Počinje 46. Disovo proleće

U Velikoj sali Doma kulture u Čačku, 10. marta se otvara tradicionalna kulturna manifestacija 46. Disovo proleće gostovanjem pisaca Srpskog PEN centra, javila je Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, koja organizuje Disovo proleće .

Knjige/Stripovi utorak 10.03. 11:34 Komentara: 0

Pištalo najprodavaniji i u februaru

Roman Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama", u izdanju zrenjaninske "Agore", ponovio je uspeh iz januara meseca i bio je najtraženija knjiga u februaru, prema anketi koju već više od pet godina svakog meseca sprovodi virtuelna Knjizara.com i koja obuhvata 19 knjižara u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Knjige/Stripovi sreda 4.03. 12:30 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu