Kaži svoj stih za Dan poezije

Kulturni centra Beograda obeležiće deveti put Svetski dan poezije - 21. mart, nizom manifestacijama koje počinju 19. marta pod sloganom "Ne slušaj njih-kaži svoj stih".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.03.2009.

11:50

Default images

Povodom Dana poezije u Beograd stižu ugledni gosti iz sveta, najprevodjeniji savremeni italijanski pesnik Valerio Magreli koji prvi put dolazi u Beograd i kenijsko-indijska pesnikinja Šeldže Patel koja će izvesti svoj pesničko-muzičko plesni performans.

U okviru pesničkog "maratona" koji počinje 19. marta tačno u podne u galeriji " Artget" KCB-a, nastupiće "prva postava" srpskih pesnika mlađe generacije od Ane Ristović do Vojislava Karanovića, Dejana Ilića i Gojka Božovića.

Magreli će, takođe, 19. marta imati svoje književno veče, a u petak, 20. marta, održaće predavnje "Prevoditi: između iskustva i refleksija".

Ove godine poezija će se i "igrati", pošto će Narodno pozorište "Sterija" iz Vršca izvesti predstavu "Zamak slepih" koja je sačinjena od stihova veoma poznatog rumunskog pesnika Đelua Nauma koji je pripadao pokretu nadrealizma. Stihovi će se kazivati paralelno na srpskom i rumunskom.

Pesnički performans "Pesničenje" izvešće grupa "Škart".

Posebno mesto u programu pripada pesničkim radionicama koje će se održavati svakoga dana u Artgetu, a tema će biti jedna pesma nekog savremenog autora o kojoj će razgovarati, u njegovom prisustvu, kritičar, voditelj i publika.

Ideja je da to ne bude samo program edukativnog karaktera, već interaktivan i zabavan koji će dati priliku "konzumentima" poezije da postanu i sami njeni kreatori u duhu slogana "Ne slušaj njih-kaži svoj stih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: