Heliks u 2009: Darvin, Dokins...

Izdavačka kuća "Heliks" će u 2009. godini posvetiti tri knjige Čarlsu Darvinu i teoriji evolucije, povodom 200 godina od njegovog rođenja i 150 godina od prvog izdanja njegovog kapitalnog dela "Postanak vrsta".

Pre svega biće objavljen Darvinov "Postanak vrsta", zatim biografija ovog uglednog naučnika iz pera Dejvida Kvamena, i nova knjiga Ričarda Dokinsa koja govori o teoriji evolucije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2009.

13:42

Default images

"Postanak vrsta", jedno od najznačajnijih naučnih dela napisanih u povesti čovečanstva, posle gotovo jednog veka, biće objavljen na srpskom jeziku u potpuno novom prevodu. Pored originalnog teksta u ovom izdanju naćiće se i napomene i komentari naših vodećih evolucionih biologa koje će Darvinovu teoriju prikazati u svetlu najnovijih saznanja i približiti je modernom čitaocu.

"Heliks" će, kao i prethodna dela Ričarda Dokinsa, objaviti i prevod njegove najnovije knjige "Najveći šou na Zemlji", koja će se istovremeno pojaviti u knjižarama u Srbiji, SAD, Velikoj Britaniji i u još više od dvadeset zemalja. U ovom delu Dokins objašnjava na kakvim dokazima počiva teorija evolucije.

U toku godine biće objavljen i intimni portret Čarlsa Darvina, autora Dejvida Kvamena, koji govori o nastanku teorije evolucije kroz biografiju njenog tvorca

"Heliks" je naveo u svom saopštenju da su u planu za objavljivanje i dve knjige Pola Krugmana, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju - "Savest liberala" i "Povratak na ekonomiju depresije". Iz oblasti političke ekonomije, "Heliks" će objaviti knjigu "Postamerički svet", koju je napisao Farid Zakaria, komentator CNN-a i časopisa "Newsweek".

Planirano je i objavljivanje svetskog bestselera "Crni labud" Nasima Taleba, knjige koja se bavi fenomenom neverovatnih i nepredvidljivih događaja, kao i knjige "Rizici globalnih katastrofa", koju su priredili Nik Bostrom i Milan M. Ćirković.

"Heliks" će 2009. godini prvi put objaviti i knjige domaćih autora - "Artefakt za svemirsko putovanje", Milana M. Ćirkovića, kao i "Enciklopediju naučne fantastike" Zorana Živkovića, koja će na ovaj način doživeti novo, jednotomno, izdanje namenjeno novim generacijama čitalaca SF klasika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: