Slikovnica Albaharija i Petričića

Izdavačka kuća "Cepter buk" predstavila je slikovnicu "Ema i jež koji nestaje" Davida Albaharija sa ilustracijama Dušana Petričića, u Muzeju primenjenih umetnosti, u prostoru gde je postavljena velika Petričićeva retrospektivna izložba.

Tanjug
Podeli

Albahari i Petričić su odrasli u istom kraju Zemuna, a to druženje iz detinjstva nastavljaju i u Kanadi, ali preko mejla jer žive na različitim krajevima te velike zemelje. Petričić je rekao da su "sada jedan u Gornjem a drugi u Donjem Zemunu".

Prema njegovim rečima, već nekoliko godina su smišljali da zajedno naprave knjigu za decu, a Albahari je dodao da su te pripreme i docnije rad na knjizi bilo tako dugi i komplikovani da bi sada mogli da napišu knjigu o stvaranju "Eme i ježa koji nestaje".

Albahari je rekao da se period rada na knjiizi zove "vreme Duškove torture" pošto je njegov originalni tekst stalno vraćan na doradu i preradu i posebno skraćivanje, jer Petričić je tražio da bude sveden na obim koji je, prema njegovom mišljenju, primeren slikovnici.

"Mislio sam da na kraju neće nestati samo jež već i ceo moj tekst", požalio se Albahari, a Petricić je replicirao da je Albahari prvobitno napisao tekst "ravan epskom romanu".

Oni su pomenuli mogućnost buduće saradnje na nekoj novoj knjizi sličnoga tipa.

Glavna urednica "Cepter buka" i te knjige Slavka Ilić je rekla Tanjugu da je taj biser štamparstva i sklada teksta i ilustracija jedan od aduta izdavačke kuće za neku od nagrada na predstojećem beogradskom sajmu knjiga, jer veruje da joj nema premca među slikovnicama za decu domaće produkcije.

Izdavač koji je za proteklih 10 godina objavio preko 120 naslova prevedenih sa velikog broja jezika i iz različitih oblasti (istorije, mitologije, umetnosti, beletristike, filozofije) nije imao između dva sajma produkciju većeg obima ali je Ilićeva istakla da su pored slikovnice vredne pažnje još dve knjige.

To su monografija "Crteži i grafike Stojana Ćelića" koju je priredila i isfinansirala njegova udovica, istoričar umetnosti i kustos Galerije i kolekcije Cepter Ivana Simonović-Ćelić.

Drugi pažnje vredan naslov je "Rokopisi" Petra Pece Popovića najvećeg srpskog znalca istorije roka koji je kroz to delo dao presek istorije srpskog roka.

Knjige/Stripovi

Ne verujem u sukobe civilizacija

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Žan-Mari Gistav Le Klezio (68) ne veruje u sukob civilizacija i smatra da su sve kulture meleske, izmešane, uključujući i zapadnu koja je, kako kaže, sačinjena od mnogobrojnih elemenata koji su stigli iz Afrike i Azije.

Knjige/Stripovi petak 31.10. 14:50 Komentara: 1

Novi stripovi Belog puta

Izdavačka kuća "Beli put" objavila je dva nova strip izdanja – remek-delo Mila Manare i Huga Prata „Indijansko leto“ i grafičku novelu Nila Gejmana „Sendmen: Preludijumi i nokturna“.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.10. 10:01 Komentara: 0

Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.10. 00:07 Komentara: 0

Geopoetika najbolja između 2 sajma

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 11:22 Komentara: 0

Poslednji dan Sajma knjiga

Večeras u 20 sati zatvaraju se vrata 53. međunarodnog sajma knjiga, dok će se počasni gost sajma, Japan, upisati u "Otvorenu knjigu" i svečano je predati "nasledniku", Grčkoj, koja će 2009. imati tu ulogu na 54. sajmu.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 10:48 Komentara: 0

Književna fešta bliži se kraju

Već tradicionalno, tokom vikenda, Beogradski međunarodni sajam knjiga je najbolje posećen, pa bi bi broj posetilaca do zatvaranja manifestacije u nedelju u 20 sati mogao da premaši 100.000, što je ipak manje nego prošle godine.

Knjige/Stripovi subota 25.10. 12:17 Komentara: 0

Prateći programi na Sajmu

Broj posetilaca na Sajmu knjiga svakoga dana sve više raste, dok se izdavači trude da obezbede "vruće" naslove, prateće programe i gostovanja uglednih gostiju, kako bi uveličali ovaj šestodnevni praznik knjige.

Knjige/Stripovi petak 24.10. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 14 idi na stranu