"Iskupljenje" Ijana Mekjuana

Izdavačka kuća "Paideia" predstavila je drugo izdanje romana Ijana Mekjuana "Iskupljenje", čije se prvo izdanje brzo rasprodalo u našim knjižarama.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2008.

11:00

Default images

Prevodilac Arijana Božović koja je za prevod "Iskupljenja" dobila najveće priznanje, nagradu "Miloš Đurić" konstatovala je da se to delo smatra za najbolje što je Mekjuan do sada napisao, iako je Bukerovu nagradu dobio za roman "Amsterdam" koji je ranije objavljen.

Distributeri su "prekrstili" naslov romana "Iskupljenje" u "Pokajanje" za film snimljen prema tom literarnom predlošku, čitaoci su pohrili da ga kupe, a drugo izdanje " Paideia" štampala je u 3000 primeraka.

"Iskupljenje" je osvojilo pregršt nagrada od kojih su vredne pažnje američke kritike za najbolji roman 2002. godine, nagrada lanca knjižara Smit u Velikoj Britaniji, nagrada " Los Anđeles Tajmsa", španska "Kasino de Santjango" za evropski roman 2003. godine, Sajma knjiga u Lajpcigu za najbolji prevedeni roman na nemački jezik...

Ona je navela mišljenje samoga pisca da je ekranizacija romana koju je snimio Džo Rajt sasvim zadovoljavajuća, s obzirom da je roman veoma kompleksan i dugačak. Film koji je ove godine osvojio "Zlatni globus" i Nagradu Britanske akademije za film (BAFTA) i imao gomilu nominacija za Oskara, a takođe je na glavnom programu FEST-a.

Prema rečima Božovićeve, Mekjuan, koji je veoma popularan, iako se ubraja među dva-tri najcenjenija britanska pisca, u ovom romanu se vešto poigrava melodramskim elementima a da nikada ne zapada u banalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: