24. oktobra na Sajmu knjiga

Beogradski sajam knjiga se sve više "zahuktava" ako je suditi po broju događaja koji su najavljeni za 24. oktobar.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.10.2007.

12:44

Default images

Za posetioce koji žele da, pored razgledanja štandova, prate i neki od zvaničnih programa koje su osmislili organizatori sajma, tu su dva značajna okrugla stola - jedan je u 13 sati u sali "Slobodan Selenić" kod Pres centra na temu "Knjige koje nas predstavljaju u svetu" i učesnici su Dragan Velikić, Ismini Radulović (Atina), Gojko Lukić (Pariz), Dušan Petričić (Toronto), Gojko Božović (moderator).

Drugi forum je u 16 sati u Velikoj konferencijskoj sali i okupiće bibliotekare koji će razmatrati nabavnu politiku i pitanje specijalnih bibliteka.

Narodni poslanik dr Rajko Đurić održaće, u 12 sati, predavanje na štandu Ministarstva kulture "Izdavaštvo romske nacionalne manjine".

Ko želi da uživa u svečanostima može da prisustvuje otvaranju izložbe "Primo Levi-dani i dela" koja će biti otvorena u podne u galeriji Hale 14, a može da ode i do sale "Slobodan Selenić" gde će u isto vreme biti uručena nagrada "Bogorodica Trojeručica" koju dodeljuje srpska dijaspora u SAD.

Izgleda da je, barem što se tiče pisaca, "ženski dan", jer će u 17 sati na štandu "Filipa Višnjića" gostovati velika ruska književnica Ljudmila Ulicka koja već i kod nas uživa kultni satus, dok će se na štandu "Čigoja štampe" smenjivati ženski autori ovog izdavača od 13 sati, pa na svaki sat, a počeće s Mirjanom Bobić-Mojsilović. Slede Mirjana Đurđević, pa Vjera Mujović, a polsednja je Teodora Tara.

Na štandu "Stubova kulture", od 15 do 17 sati, čekaće posetioce književnice Vida Ognjenović i Snežana Ranković, a društvo će im praviti kolege Mileta Prodanović i Ljubomir Simović.

I "Narodan knjiga" je ceo dan odvojila za " žensko pismo" i, od 16 do 20 sati, na štandu će biti Sonja Atanasijević, Dušica Milanović, Svetlana Porović i Nena Lalović sa svojim novim knjigama.

Elizabet Abot, autorka knjige "Istorija ljubavnica", koja je prošle godine bila na Beogradskom sajmu knjiga, vratila se i ove i biće gost na štandu "Geopoetike" od 18 sati. Ova kanadska književnica najaviće svoju novu knjigu "Istorija celibata" koja uskoro izlazi i kod nas kod istog izdavača.

"Evro Đunti" se opredelio za "ženski dan", jer će na njegovom štandu biti predstavljene Marija Jakšić, autorka romana "Moć Pokore" i Olivera Ptica koja je napisla roman "Tajne verhutskih vitezova".

Na štandu Italije biće predstavljena knjiga "Istorija ružnoće" Umberta Eka, koju je objavio "Plato" i to je, prema nekim ocenama, najlepša i najinteresantnija knjiga ovog sajma u domenu likovne umetnosti.

Na istom štandu biće održana još jedna zanimljiva promocija knjiga za decu, u prisustvu autora, Pina Boera i Anđele Naneti, koje je, prevedene na srpski, objavio "Kreativni centar".

Ambasada Izraela i "Narodna knjiga" predastaviće, u 16 sati, u sali "Slobodan Selenić" dela Amosa Oza koga već nekoliko godina ubrajaju među favorite za Nobelovu nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: