Beli put na Sajmu

Izdavačka kuća "Beli Put" predstaviće se posetiocima 52. Beogradskog sajma knjiga delima strip umetnosti i edukativnim knjigama za decu svih uzrasta.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2007.

12:08

Default images

Odabrana izdanja iz oblasti devete umetnosti "Beli Put" je složio u četiri biblioteke. U biblioteci "Grafičke novele", poređali su se najmarkantniji naslovi ovog žanra koji je, od osamdesetih godina prošlog veka kada je nastao, presudno uticao na razvoj stripa.

Najveću pažnju pobuđuju serijali "Sendmen" Nila Gejmana, "Grad greha" i "Betmen" Frenka Milera i "Nadzirači" Alana Mura, verovatno najobimnije strip delo koje je ikada izašlo na srpskom jeziku. Pored ovih naslova tu su još i serijali "Helblejzer", "100 metaka", "Propovednik", "Liga izuzetnih džentlmena" i drugi.

Biblioteke "Integrali" i "88" donose pred čitaoce ono najbolje iz francusko belgijske škole stripa, a osobenost ovih izdanja krije se i u činjenici da su među koricama jedne knjige mesto našle dve, tri ili čak četiri epizode određenog serijala, kao što su "Tamo gde pogled ne dopire", "Jaguar", "Bleksad" ili "Sambrovi". Biblioteka "88" startovala je kultnim serijalom "Kasta metabarona", Alehandra Hodorovskog, koji je svoj futuristički ep o vaseljenskim ratnicima smestio u "hodoverzum" – svet koji je za njih izmaštao. Iz štampe je upravo izašao drugi tom ovog stripa, obogaćen prilogom budućeg crtača "Metabarona", našeg umetnika Zorana Janjetova.

Strip biseri koji se svojom osobenošću naprosto opiru svakom pokušaju klasifikacije nalaze se u biblioteci "Stripovi stripovi". Avanture globalno popularnog Hogara Strašnog i dramatični opis bitke kod Termopila i ljudi koji su u njoj učestvovali, oličen u stripu "300" Frenka Milera, predstavljaju danas najtraženije knjige "Belog Puta".

Dečija književnost, kao drugi i podjednako važan pravac delovanja "Belog Puta", obuhvata knjige za sve uzraste – od slikovnica za najmlađe, preko romana za prvo samostalno čitanje, do tinejdžerskih romana, darovnica i edukativnih knjiga. Hit milenijuma predstavljaju knjige engleskog klasika dečije literature Roalda Dala "Čarli i fabrika čokolade", "Čarli i veliko stakleno liftalo" i "Matilda", a tu je i serijal o malim fudbalerima "Divlji dečaci" sa ukupno 13 knjiga, koji je ubrzo po objavljivanju stekao svetsku slavu. Biblioteka "Velika knjiga" donosi "enciklopediju koja se čita u jednom dahu" "Čudesne transformacije – kako se prave stvari koje nas okružuju", a novopokrenuta biblioteka "POP(ularna) PSI(hologija)" edukativno i bogatno ilustrovano štivo "Seks, pubertet i te sve «one» stvari". Za kraj, tu su i darovnice "Oups", namenjene da ulepšaju svaki dan i da promovišu pomalo zaboravljenu kulturu darivanja knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: