Spomenik Petru Kočiću u Beogradu

Na inicijativu Zavičajnog društva "Zmijanje" iz Banjaluke, a sredstvima Beograda u iznosu od četiri miliona dinara, u Čuburskom parku biće podignut spomenik poznatom pesniku i piscu Petru Kočiću, odlučili su odbornici gradske Skupštine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 15.06.2007.

01:41

Default images

Idejno rešenje spomenika uradio je akademski vajar Dragoljub Dimitrijević.

Na osnovu bratimljenja gradova Beograda i Banjaluke pokrenuta je inicijativa za podizanje spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku u Beogradu i istovetnog spomenika pred rodnom kućom u Stričićima na Zmijanju.

Idejno rešenje spomenika biće finansirano sredstvima Zavičajnog društva "Zmijanje", a sredstvima grada Beograda realizovaće se livenje dva istovetna spomenika i jedan postament.

Petar Kočić rođen je 1877. godine u Stričićima kod Banjaluke. Osnovnu školu završio je u manastiru Gomjenica, a gimnaziju je pohađao u Sarajevu odakle je izbačen zbog nacionalnih ideja.

Nastavio je školovanje u Beogradu, a potom studije slavistike u Beču.

Kao nacionalni i socijalni revolucionar bio je popularan u svom narodu, ali su ga nekoliko puta hapsile Austro-ugarske vlasti.

Umro je 1916. godine u Beogradu na klinici, nakon doživljenog nervnog sloma.

Najpoznatija dela Petra Kočića su "Jauci sa Zmijanja", "Jazavac pred sudom", "S planine i ispod planine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: