Dnevnik Ane Frank u stripu

Muzej Ane Frank objavio je strip verziju njenog dnevnika u nadi da će priča o njenom stradanju tokom Drugog svetskog rata dospeti do "šire čitalačke publike".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

15:21

Default images

Predstavnica muzeja Anemari Beker rekla je da je novo izdanje namenjeno mladima koji možda ne bi bili zainteresovani da u klasičnoj formi pročitaju dnevnik jevrejske devojčice koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru. Izdato je i specijalno izdanje stripa, namenjeno korišćenju u obrazovne svrhe u skolama.

Strip prikazuje Anu, njenu porodicu i prijatelje kako se kriju u skrivenim prostorijama kompanije u kojoj je Anin otac, Oto, radio. Strip nastavlja tamo gde je Ana stala- vidimo kako su Nemci upali u njihovo skrovište i odlazak u koncentracioni logor . Prikazano je kako su Ana i njena sestra Margo umrle od tifusa, u logoru Bergen-Belsen, samo nekoliko nedelja pre oslobođenja.

Korišćenje tehnike stripa za ilustrovanje ozbiljnih istorijskih tema kao što je genocid, nije novina.

"Maus" Arta Spigelmana, strip ili grafička verzija, biografija njegovog oca koji je preživeo internaciju u Aušvicu, dobio je Pulicerovu nagradu 1992. godine.

Biografija Ane Frank čije je izdavanje odobrio njen muzej u Amsterdamu, urađena je u saradnji američkog autora Sida Džejkobsona i crtača Ernesta Kolona. Njih dvojica su i koautori grafičkog bestselera o terorističkim napadima u SAD 2001. godine, pod nazivom "9/11 Commission report".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: