Dan kada su Amerikanci "spalili Elvisa"

Elvis Prisli je verovatno najpoznatija zvezda u istoriji popularne muzike. Često nazivan "kraljem" rokenrola zbog svojih energičnih nastupa i harizmatične ličnosti, njegova muzička karijera čini ga jednim od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara dvadesetog veka.

Kultura

Izvor: Headliner

Nedelja, 04.12.2022.

13:38

Dan kada su Amerikanci
Foto: Profimedia

Prislijev imidž i prepoznatljiva muzika privukli su značajnu pažnju, a glavni televizijski programi želeli su da ugoste muzičara. Elvis je 1956. godine prihvatio poslovni ugovor od 50.000 dolara za tri nastupa u emisiji Eda Salivena.

Prema istorijskim izveštajima, Saliven je ranije odlučio da ne ugosti zvezdu u usponu zbog njegove seksualizovane muzike i opscenih plesnih gestova koji su smatrani skandaloznim 1950-ih. Međutim, Ed je promenio mišljenje kada je njegov konkurent Stiv Alen imao veću gledanost pošto je ugostio Prislija 1. jula 1956.

Prvo pojavljivanje 9. septembra 1956. prošlo je dobro, a emisiju je gledalo 60 miliona ljudi, rekord koji je ostao do debitantskog pojavljivanja Beatlesa osam godina kasnije kada je emisiju od 9. februara 1964. gledalo 73 miliona gledalaca. Ali, drugo pojavljivanje od 28. oktobra 1956. šokiralo je američke gledaoce, kojima je bilo uznemirujuće da vide tako sugestivan nastup na televiziji.

Brojna publika u Nešvilu i Sent Luisu bila je toliko uznemirena Prislijevim nastupom, koji bi mogao da iskvari njihove tinejdžere, da su – javno spalili lutku sa Prislijevim likom.

Ipak, ovo nije sprečilo Elvisa da se vrati za svoj treći i poslednji nastup 6. januara 1957. godine, koji je primljen sa manje animoziteta – naime, Prisli je ovog puta sniman samo od struka naviše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: