Basista benda Blind Channel za B92.net: "Prijavili smo se za Evroviziju jer nije bilo drugog načina"

Prošlogodišnje izdanje Evrovizije bilo je rezervisano za uspeh rok bendova. Ne samo da je Maneskin odneo pobedu, već su predstavnici Finske, Blind Channel osvojili preko 200 poena putem televotinga, što ih je sa dna tabele lansiralo na visoko šesto mesto na takmičenju.

Kultura

Izvor: Sanja Dojkiæ

Četvrtak, 23.06.2022.

17:19

Basista benda Blind Channel za B92.net:
Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Blind Channel će ove godine imati bogati festivalski život, te nisu mogli da propuste i Exit. Basista Oli Matela za naš portal kaže da su upravo završili nastup u Amsterdamu i da se raduju dolasku u Srbiju.

"Prvi put smo u Srbiji i mnogo smo uzbuđeni jer smo dosta toga čuli o Srbiji, pa se radujemo i našem nastupu, biće sjajno", kaže nam Oli.

Evrovizija je svakako promenila njihovu karijeru.

"To je bila odlična prilika za promociju i sjajan način da dospemo na televizijski program koji će moći da vidi ceo svet. Naše učešće je, mislim, odlično prošlo, i nakon Evrovizije smo imali mnogo posla", kaže nam basista. Pobedom Finske 2006. a potom prošlogodišnjim izdanjem Evrovizije potpuno je demantovano stanovište da rok muzika nema svoje pravo mesto na toj bini. Ali kako se ovaj žanr muzike vezuje za opiranje konvencijama, pitali smo Olija da li je Blind Channel dobijao komentare da su se "prodali" nakon svog učešća na najvećem muzičkom takmičenju na svetu.

"Bilo je takvih komentara sigurno, ali nas nije briga. Mi smo odradili svoju stvar tamo i bili smo svim srcem u tome. Činjenica da smo bili rok bend na Evroviziji, baš kao i Maneskin, učinilo je da se posebno istaknemo na takmičenju", kaže Oli.
Malo je poznato da je islandski predstavnik 2019. godine Hatari ušao u takmičenje ironično, a da li je to bio sentiment i Blind Channela?

"Otišli smo na Ervoviziju zbog kovida, svi koncerti su tada bili otkazani. Tada smo izbacili novi album, i pandemija je zaustavila promociju našeg novog izdanja. Shvatili smo da sigurno neće oduzeti televizore ljudima. Morali smo da učinimo nešto, mrzeli smo da sedimo kod kuće ne radeći ništa. Mi smo tip ljudi koji stalno planira i voli da radi. Evovizija je bila odličan način da se "uposlimo", i to je bila dobra promocija", objašnjava nam ovaj 25-godišnjak, koji priznaje da nisu isprva mogli da veruju da zaista idu na Evroviziju, ali da su to prihvatili kao novi izazov i način da izađu iz zone komfora.
Foto: EPA-EFE/SANDER KONING / POOL
Izlazak iz zone komfora svakako se isplatio, jer su nakon osvajanja 218 glasova od publike drastično skočili na tabeli tokom velikog finala.

"Ti bodovi su nam bili važni, jer nas nisu zanimali poeni žirija. To je bio naš šou, i to smo bili mi, sviđalo se to drugima ili ne. Glasovi publike su nam važni jer mi volimo naše fanove, oni su ludi i predani", priznaje nam on, te objašnjava kako Evrovizija, kao godišnji događaj, nužno mora da napreduje, prati trendove i da bude mesto i za druge žanrove muzike:

"Nadam se da će se na Evroviziju prijavljivati mnogi rok bendovi, hajde da učinimo rok deo mejnstrima opet".

Kaže da se bend raduje nastupu na Exitu, jer su želeli da nastupaju na toj novosadskoj bini jako dugo.

"Jedva čekamo da upoznamo naše fanove u Srbiji, jedva čekamo da imamo sjajnu festivalsku žurku sa vama. Ne verujem da ćemo spremiti neko iznenađenje, ali će iznenađenja biti kada budemo imali koncert kao hedlajneri neke naredne godine u Srbiji", kaže Oli Matela za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: