Posle spektakla - provera znanja: Činjenice koje čak ni "članovi Mejden bratstva" ne znaju

Sinoć su u punoj Areni održali koncert na kom je horski pevalo 15.000 ljudi, kako ih je Brus Dikinson nazvao - "članovi Mejden bratstva". Međutim, čak ni ekipa iz "Mejden bratstva" ne zna mnoge od slabije poznatih činjenica o kultnom hevi metal sastavu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

14:53

Posle spektakla - provera znanja: Činjenice koje čak ni
Foto: Nemanja Ðorðeviæ

Čak su i članovi benda sami primetili koliko su fanovi marljivi kad je u pitanju pamćenje zanimljivosti o Mejdenima, pa ćemo posele vrhunskog koncerta da vam proverimo znanje.
  • Hevi metal sastavu ništa nije došlo preko noći i nakon što su se spojili, na Božić 1975. godine, proveli su naredne četiri boreći se za priznanje pre nego što su konačno postigli da dobiju ugovor sa EMI Records.


  • Slavna maskota Ajron Mejdena je Edi "Glava", tako nazvan jer je u početku bio samo skroman scenski rekvizit.


  • Mejden gitaristi Dejv Marej i Adrijan Smit bili su prijatelji iz detinjstva. Smit je svoju prvu električnu gitaru kupio od Mareja.


  • Glavni lik pesme "Charlotte the Harlot", sa prvog albuma Ajron Mejdena, kasnije se pojavio u pesmama poput "22 Acacia Avenue" (1982), "Hooks in You" (1990) i "From Here to Eternity" ( 1992).
Foto: Nemanja Ðorðeviæ
  • Pre nego što je proglašen previše "nepouzdanim" i zamenjen Brusom Dikinsonom, prvi pevač Mejdena, Pol Di’Ano, zamenio je još manje pogodnog pevača po imenu Denis Vilkok, koji je pokušao da ubedi Stiva Harisa da zasnuje imidž Mejdena na imidžu grupe Kis.


  • Upečatljiva kaver fotka koju je razvio Derek Rigs za "The Number of the Beast" predstavljala je plavo, umesto crnog noćnog neba, zbog loše kontrole kvaliteta u fabrici za štampu! Greška u boji je konačno ispravljena 1998. godine.


  • Producent Martin Birč je bio umešan u zastrašujuću saobraćajnu nesreću tokom sesija za "The Number of the Beast", a kada je dobio račun za popravku, on je iznosio tačno 666 funti. Odbio je da ga plati sve dok nisu dodali funtu.


  • Stiv Haris i dalje žali što je odličnu pesmu "The Number of the Beast" , postavio na B stranu ploče iz 1982. godine.
Foto: Nemanja Ðorðeviæ
  • Nakon što su religiozne grupe mnogo kritikovale "The Number of the Beast", Mejdeni su im snimili odgovor na kritike u pesmi "Piece of Mind" u kojoj bubnjar Niko Mekbrejn izvodi jedan od svojih komičnih akcenata, ali ništa ni u naznakama satanističko.


  • U zavisnosti od toga gde ste kupili svoj primerak albuma "Piece of Mind", poslednja pesma može biti navedena kao "Dune" i/ili "To Tame a Land". To je zato što autor Frenk Herbert, tvorac cenjene naučnofantastične serije, nije bio nikakav ljubitelj hevi metala i odbio je da da svoj blagoslov.


  • Nakon što su žestoko odbijali klavijature tokom ranog dela karijere, Ajron Mejdeni su iznenadili mnoge fanove koristeći ih na celom albumu "Somewhere in Time".
Foto: Nemanja Ðorðeviæ
  • Spot za pesmu "Can I Play With Madness" označio je jedno od poslednjih pojavljivanja na ekranu legende Monti Pajtona Grejema Čapmana, koji je preminuo u oktobru 1989. godine.


  • "Journeyman", pesma koja je zaokružila album "Dance of Death" iz 2003., jedina je pesma Ajron Mejdena koja je u potpunosti snimljena na akustičnim gitarama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: