Rokeri deru obožavatelje za koncerte – Springstin i Metalika samo za bogate

Prema nedavnom istraživanju Finance Buzza, klasični rok je najskuplji žanr muzike za slušanje na koncertima.

Kultura

Izvor: Headliner

Utorak, 24.05.2022.

11:31

Rokeri deru obožavatelje za koncerte – Springstin i Metalika samo za bogate
Foto: Profimedia

Studija je sakupila podatke o koncertnoj industriji za 800 najboljih nastupa na turnejama od 2017. do 2021. U tom vremenskom okviru, prosečna cena ulaznice za izvođača klasičnog roka bila je 119,14 dolara. Poređenja radi, sledeća najviša cena bila je skoro 20 dolara niža, za pop koncerte, u proseku 100,65 dolara po ulaznici.

Novčanici obožavalaca manje su bili pogođeni na rok i alternativnim koncertima, čija je prosečna cena iznosila 85,94 dolara, odnosno 63,54 dolara. Najjeftiniji žanr bila je hrišćanska muzika, sa prosečnom cenom ulaznice ispod 40 dolara.
Foto: Profimedia
Najskuplja prosečna cena karte za pojedinačnog umetnika plaćala se da uživo slušate Brusa Springstina.

Prosečna cena karte za Bosa bila je neverovatnih 508,93 dolara, za koncert na njegovoj izuzetno uspešnoj turneji Springsteen on Broadway. Legenda klasičnog roka daleko je po tome nadmašila pop zvezdu Ledi Gagu, za čiji je nastup cena karte u proseku iznosila 337,43 dolara, što je najviša cena za koncert pop izvođača.
Foto: Profimedia
Metalika je imala najskuplje rok karte, sa prosekom od nešto manje od 230 dolara, dok su Strokes bili najskuplja alternativna grupa sa 126,70 dolara.

Iako ovi brojevi mogu biti zastrašujući za fanove, oni su nesumnjivo "muzika za uši" klasičnih rokera. Ovaj žanr je ostvario više od 3,5 milijardi dolara u prodaji karata u proteklih pet godina, rangirajući se malo iza pop umetnika, koji su doneli 5,2 milijarde dolara.

U proseku, klasične rok grupe su zaradile više od 35,5 miliona dolara po turneji, ponovo iza izvođača popa, koji su u proseku strpali u džepove 38,6 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: