Kako je francuska horor drama inspirisala najveću pesmu Bilija Ajdola

Inspirisan besnom pank erom koja je rasplamsala u Londonu sredinom 1970-ih, Bili Ajdol je usmerio svoj fokus na rokenrol slavu kao pevač benda Generation X (aka Gen X).

Kultura

Izvor: Headliner.rs

Subota, 15.01.2022.

21:08

Kako je francuska horor drama inspirisala najveću pesmu Bilija Ajdola
Foto: Profimedia

Od svog početka 1976. godine, Gen X je počeo da stvara ime u Londonu kao jedna od mnogih buntovnih pank grupa koje su želele da pokažu srednji prst establišmentu posle Sex Pistolsa.

Do 1977, grupa je postala jedna od najpoznatijih pank grupa u Velikoj Britaniji, zajedno sa The Jam, jednim od prvih pojavljivanja na BBC “Top of the Pops”. Uprkos njihovoj popularnosti, Gen X nije imala velike uspehe na top listama i podrška njihove etikete je počela da jenjava.

Sa neuspelim pokušajima da se dostignu viši ešaloni britanskih top lista i sa članovima koji su težili da se kreativno kreću u sasvim suprotnim pravcima, ova prva inkarnacija Gen X je raspuštena, obeležena odlaskom Bilija Ajdola koji je kao solo umetnik tražio nove horizonte. Bilijeva solo karijera odvela ga je od nacionalne slave, kao još jednog frontmena pank benda koji je stigao do pozicije globalnog priznanja.

Njegov prvi solo album "Billi Idol" objavljen je 1982. godine sa zapanjujućim komercijalnim uspehom zahvaljujući privlačnom singlu "White Wedding" koji je, zajedno sa ponovnim izdavanjem singla Gen X "Dancing with Myself", omogućio Idolu da dobije mnogo vremena na novoosnovanom MTV kanalu sa svojim harizmatičnim vizuelnim performansom.

Tek 1983. sa "Rebel Yell" Idol je dostigao vrhunac svoje moći kao popularni post-pank umetnik. Album je bio njegov najuspešniji do tada sa velikom popularnošću preko Atlantika. Od hitova na “Rebel Yell” jedna pesma se izdvaja kao možda najveća pesma Bilija Ajdola. "Eyes Without a Face" je bio jedan od sporijih Idolovih singlova koji je imao duboku privlačnost jer je želeo da se okrene od uticaja panka i umesto toga proizveo klasik novog talasa.

"Eyes Without a Face" napisana je kao oda francuskom filmu "Les Yeux Sans Visage", što se na engleski prevodi kao – pogađate – “Oči bez lica“. Film je 1960. godine objavio francuski režiser Žorž Franju. To je horor priča u kojoj hirurg izaziva saobraćajnu nesreću koja ostavlja lice njegove ćerke užasno unakaženo. Otac, opterećen krivicom, u delirijumu tada počinje da pokušava da povrati lepotu svoje ćerke u uvrnutom ludilu otmica u kojima guli lica devojaka u nadi da će moći da ćerki vrati lepotu i pronađe svoj put do iskupljenja.

Bili Ajdol se sa ovom užasavajućom pričom povezao na takav način da ga je inspirisala da napiše jednu od svojih najozbiljnijih balada, koja definitivno zaslužuje svoje mesto u muzičkoj istoriji iznad ostatka njegove diskografije. A ako budete imali priliku da pogledate ovaj klasični francuski film, preporučujemo vam da to uradite uz njegovu "Eyes Without a Face". Garantovano će vam se naježiti svaka dlačica na vratu…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: