Egzit dan 2: Kabanice zamenile šljokice; "Paralelni univerzum"; Marko Nastić "ne oseća pritisak"

Drugi dan Egzita prošao je u iščekivanju pljuska, slušanju legendarnog govora majora Dragutina Gavrilovića na koncertu metal benda Sabaton i u udarnoj posećenosti već u prvim satima festivala.

Kultura

Izvor: S.D.

Subota, 10.07.2021.

10:47

Egzit dan 2: Kabanice zamenile šljokice;
Foto: S.D.

Da li će biti pljuska bilo je jedna od glavnih "strepnji" posetilaca drugog dana novosadskog festivala, te su se mnogi potrudili da što bolje budu pripremljeni za vremenske nepogode.

"Mislim da nisam prodala toliko pari gumenih čizmi kao danas, i svi su me pitali da li prodajemo kabanice, ja nisam znala zašto, a onda sam se setila da traje festival i da su najavili kišu"; rekla nam je radnica u jednoj prodavnici za obuću.

Da su kabanice postale traženije od taksi vozila ovog dana, priča i Abdulah iz Tunisa.

"Ja nigde ne mogu da nađem kabanicu, ušao sam u dva tržna centra i nekoliko radnji, sve su rasprodali", rekao nam je on na putu ka tvrđavi. Njega smo zatekli kako pita taksistu koji je došao na poziv da li može da uđe u vozilo sa svojim prijateljima.

"Mislio sam da ću makar moći da uđem u taksi, iako je ovo malo 'kvarno'", nasmejao se on.

Tvrde gitare na Glavnoj bini

Foto: S.D.
Mejn stejdž tog dana bio je rezervisan za ljubitelje tvrđeg zvuka. Bend Nemezis, jedini ženski det metal bend u Srbiji, imale su priliku da zagreju atmosferu pred veliko ime pauer metala- Sabaton, koji su svirali dva sata te večeri.

Sabaton, koji je našoj publici između ostalog poznat po pesmi "Last dying breath" o braniocima Beograda, u svoju scenografiju uključio je i metalnu konstrukciju kojoj su ispisali "Veliki rat" na engleskom jeziku. Nastup im je bio prožet pirotehnikom, a u jednom trenutku celi Petrovaradin "tresao se" od legendarnog govora majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda.

Za razliku od prethodnog dana, primetno je bilo više domaće publike na ovom koncertu a još više posetilaca festivala došlo je na nastup grupe Van Gogh.

Drugi dan festivala obeležili su i nastupi Masea Pleksa, Amire Medunjanin, Pola Kalkbrenera, Kene Berija, Same Abduladi, a sve izvođače možete da pogledate na ovom linku.

Marko Nastić: "Svaka čast svakome ko pravi žurku u ovom periodu, izazov je"

Foto: S.D.
Veliko ime naše elektro scene didžeja Marka Nastića zatekli smo nasmejanog i vidno raspoloženog. Priznao da je ipak malo umoran iako se naspavao pred žurku koju će da napravi te večeri od ponoći na Dens areni.

Nastić je imao veliki nastup na Kalemegdanu pre Egzita, i rekao je da je sve super prošlo, iako je organizacija tog događaja bila drugačija od one od koje je navikao.

"Žurka je bila u mojoj produkciji i bilo mi je malo stresno - mnogo novih regulativa... Svaka čast svakom promoteru ko pravi žurku u ovom periodu, pošto je stvarno izazov", rekao nam je Nastić.

"Bilo je mnogo cimanja, pred subotu sam bio iscrpljen pred žurku, nije mi se puštalo. Vratio mi se elan kad sam krenuo da puštam, ali, izgoreo sam", iskren je Nastić.

Početkom juna je počeo da radi, imao je i nastupe u Moskvi. Ne oseća pritisak što izlazi na binu na prvom velikom evropskom festivalu nakon početka pandemije - ali da postoje nove bojazni na koje nije navikao.

"Malo je veći stres što nisam imao bukinge do juna, a sada mi je raspored pun. Sad me stresira ideja šta će da se desi sada kada sam 'pun'. Prošle godine se desila ista stvar. Bio sam bukiran pre leta skroz pa mi je bilo otkazano sve, pa opet sve bukirano, baš je matretiranje za mozak", nasmejao se on.

I bi kiša

Foto: S.D.
Nekoliko minuta iza ponoći krupne kapi kiše počele su da obasipaju Petrovaradinsku tvrđavu. Posetioci su gotovo kao u uvežbanoj koreografiji istovremeno počeli da vade i oblače svoje šarene kabanice, dok su drugi, slabije pripremljeni, tražili zaklon ispod drveća. Nekoliko kišobrana je bilo otvoreno, što je propraćeno mrkim pogledima onih koje bi taj kišobran slučajno zakačio u prolazu.

Ištvana i Arpada iz Mađarske zatekli smo ispod nastrešnice jednog obližnjeg lokala. Pitali su nas sa osmehom "ima li kiše?" dok su nervozno cupkali u iščekivanju prestanka padavina. Oni ne samo da su prvi put na festivalu, već su i prvi put u Srbiji, što su ocenili kao čudno, jer su "praktično u komšiluku". Navode da im je ovo prvo putovanje od početka pandemije, i da im ovaj veliki protok ljudi uliva blagu nervozu.

"Pritom ne mislim ništa loše", rekao nam je Arpad. "Odvikli smo se, ali znamo da su protokoli za ulazak u festival vrlo strogi, tako da se ne plašimo virusa. Čudno je jer kao da se pandemija nikada nije desila, niko ne nosi masku na festivalu. Znam da smo bezbedni, ali imam osećaj kao da je ovo paralelni univerzum", priznao nam je on.

Šta možemo da slušamo večeras

Foto: S.D.
Treći dan Egzit festivala, tradicionalno najposećeniji, do usijanja će dovesti superstar postava Glavne bine koju čine Robin Schulz, Asaf Avidan, Satori u live izdanju i Paul Van Dyk.

Pre njih zasviraće Remedy i grupa koja je nastupala na svakom Egzitu dosad, legendarni Obojeni program. Svega nekoliko stotina metara vazdušnom linijom dalje, mts Dance Arena sprema nešto zaista posebno.

Meduza, Honey Dijon, Hot Since 82 i Boris Brejcha
u završnom setu na najfamozniji svetski plesni podijum donose eklektičan miks dostojan proslave velike godišnjice dvostrukog evropskog festivalskog šampiona.

Visa Fusion bina podeliće se se na žestoku gitarsku postavu u kojoj su E-Play, Dram, Deaf Radio i Deep Steady, i na trap/hip hop deo večeri sa Elonom, Apollo Showcaseom i grupom Sunshine.

No Sleep Novi Sad predstavlja najbolje od alternativne elektronike, kroz nastupe domaćih i internacionalnih izvođača kao što su Dejan Milićević, X-Coast, Roman Flugel i Adiel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: