32 godine kasnije, isto pitanje: Da li je Nirvana pokrala Parni Valjak? VIDEO

Na današnji dan pre 32 godine izašao je ''Bleach'', debitantski album jednog od najboljih grandž bendova svih vremena Nirvane.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

21:50

32 godine kasnije, isto pitanje: Da li je Nirvana pokrala Parni Valjak? VIDEO
Shutterstock/Jarretera

''Sub Pop'' izdao je ovaj album i to je jedini Nirvanin album koji je izdala ova kuća, a zanimljivo je da je na ovom albumu bubnjeve svirao Čed Čening, dok je na ostalim za palicama bio Dejv Grol, sadašnji ritam gitarista i pevač grupe Foo Fighters.

''Bleach'' je u SAD dobro prošao – prodato je 1,9 miliona kopija i na listi najboljih grandž albuma nalazi se na 13. mestu.

Najpopularnija i najbolja pesma na ovom albumu je ''About a Girl''.

I posle 32 godine kasnije postavlja se pitanje – da li je Nirvana pokrala Parni Valjak za uvod i generalno ritam pesme? Naravno, treba uzeti u obzir da je basista i osnivač benda bio Krist Novošelić, Amerikanac hrvatskog porekla.

Krist je rođen u Kalifoniji, roditelji su mu hrvatski imigranti Kristo i Marija – otac mu je sa Iža, dok mu je majka iz Privlake.

Novošelići su živeli u hrvatskom delu Los Anđelesa San Pedru, a kada je imao 15 godina, roditelji su ga poslali u hrvatsku.

Tamo je živeo sa babom i dedom u Zadru i bila je to 1980. godina.

Slušao je tadašnji jugoslovenski rok, gde su Srbi i Hrvati imali sjajne bendove, pa su i oni imali veliki uticaj na njega, što se tiče muzičke karijere.

Tada se zainteresovao i zavoleo Prljavo Kazalište, Zabranjeno Pušenje, Parni Valjak i Azru.

Sugeriše se da je Krist upravo tada čuo pesmu Hrast, koja mu je bila jedna od omiljenih. Ona je izašla 1979. godine, deset godina pre About a Girl. Kada ga je njegov brat Robert upoznao sa Kurtom Kobejnom i kada je započeta cela priča oko Nirvane, Novošelić je puštao Kobejnu jugoslovenski rok.

Spominje se da su se Kobejnu svideli neki rifovi i da je na kraju i od Parnog Valjka uzeo ritam za svoju pesmu.

Ništa nije potvrđeno, ali muzika obe pesme praktično isto zvuči.

Treba i obratiti pažnju na činjenicu da je Krist pisao veliki broj pesama zajedno sa Kobejnom.

Kakvo je vaše mišljenje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: