Jubilej "Beogradskog proleća" rođenog u Dvorani Doma sindikata

Pre tačno 60 godina - 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike "Beogradsko proleće", koji je, smatra se, bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u Sanremu. Ovo pravo muzičko osveženje dovelo je mnoga poznata imena muzičke scene u kultni prostor sa višedecenijskom tradicijom, a nakon velikog jubileja, Kombank dvorana ima za cilj da veliko i značajno "Beogradsko proleće" ponovo zaživi pod njenim krovom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

11:19

Jubilej
Foto: DDS arhiva

Naime, nakon što je prava za festival i brend Kombank dvorana otkupila od "Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije", u planu je da se po normalizaciji epidemiološke situacije, pod okriljem "Beogradskog proleća" nastavi tradicija u Kombank dvorani, kada će ponovo na Velikoj sceni zablistati muzički velikani domaće zabavne scene.

Podsetimo, jedini žiri na prvom festivalu održanom dva dana zaredom 17. i 18. aprila 1961. godine u Domu sindikata bila je publika. Na prvom Proleću nastupili su tada najpopularniji pevači zabavne muzike u Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Pobednik prvog Beogradskog proleća bila je pesma "Anđelina", čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, autor pesme. Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom "Nek prođe zima", dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu, koji je izvodio pesmu "Valovi".

Na inicijativu Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i Vojkana Borisavljevića, 2009. godine održan je koncert evergrin muzike, nazvan "Proleće u Beogradu", a potom i 2010. i 2011. godine.

Na ovim, revijalnim koncertima, održanim u Domu sindikata, nastupili su Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Dušan Jakšić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, Lutajuća srca i mnogi drugi, a 2011. godine gost iznenađenja bila je Tereza Kesovija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: