Novogodišnji koncert se održava, ali bez publike

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije održaće se 1. januara, kao i svake godine, ali ovaj put bez publike zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images, Justin Sullivan / Staff
Foto: Getty Images, Justin Sullivan / Staff

Austrijska vlada odlučila je da do 7. januara neće biti koncerata sa publikom u Austriji i tako će biti i na najvećem muzičkom događaju sveta kojim se ulazi u novu godinu.

Direktor Bečke filharmonije Danijel Frošauer najavio je da će Novogodišnji koncert biti održan u praznoj dvorani.

"Moraćemo da se prilagodimo situaciji da nema publike koja će aplaudirati, što je novo iskustvo za orkestar. Moraćemo nešto dramaturški da smislimo", objasnio je on.

Bečka filharmija neće ostati potpuno bez aplauza, pošto je javni servis Austrije (ORF), koji prenosi koncrt uživo, smislio interaktivne ovacije.

U saradnji sa jednim preduzećem u Gracu uspostavljena je platforma zahvaljujući kojoj svaki registrovani gledalac može da aplaudira na kraju oba dela koncerta, a taj aplauz će se čuti i u Zlatnoj dvorani "Muzikferajna" preko 20 zvučnika.

Frošauer kaže da se nikada nije razmišljalo o otkazivanju koncerta.

"Bilo bi nemoguće da nema tog koncerta, i u međunarodnim razmerama", naglasio je Frošauer, podsetivši da Novogodišnji koncert prati više od 30 miliona gledalaca pred malim ekranima širom sveta.

Taj koncert je, podvlači, poruka celom svetu.

Koncertom će dirigovati Rikardo Muti, a program je fokusiran na Štrause i njihova dela.

Kako koncert ne bi ugrozio zdravlje muzičara, Bečka filharmonija primeniće sve važeće mere.

Tako će muzičari biti podeljeni u dva pula, jedan orkestar bečke opere i drugi za Novogodišnji koncert, koji će biti redovno testirani.

O finansijskim posledicama korona-krize on nije želeo detaljno da se izjašnjava, izuzev da Bečka filharmonija zbog pandemije ima velike gubitke.

Tako je otkazano 35 koncerata tokom prvog zaključavanja, na proleće, što je bio veliki finansijski udar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu