Šta se ove pandemijske godine najviše slušalo na platformi Spotifaj?

Muzička striming platforma Spotifaj (Spotify) je u utorak objavila pogled za 2020. godinu i konstantovala da je reper Bad Bani (Bunny) na globalnom nivou preslušan čak 8,3 milijarde puta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images,  Amy Sussman / Staff
Foto: Getty Images, Amy Sussman / Staff

Korisnici ove platforme 2020. godine su najviše slušali ovog portorikanskog repera, a njegov album "YHLQMDLG" (skraćeno od 'Yo hago lo que me da la gana', što na španskom znači 'radim što hoću') najslušaniji je album na toj platformi u 2020. godini.

Na drugom mestu popisa najslušanijih muških izvođača u 2020. našao se kanadski reper Drejk (Drake), dok je treće mesto zauzeo kolumbijski pevač regetona J Balvin. Među prvih pet plasirali su se i pokojni reper Đus (Juice) WRLD i kanadski pevač Vikend (The Weeknd).

Američka pevačica Bili Ajliš (Billie Eilish) ponovo je najslušanija izvođačica na ovoj platformi, a slede je Tejlor Svift (Taylor Swift), Arijana Grande, Dua Lipa i Halsi (Halsey).

Pesma "Blinding Lights" Vikenda najslušanija je pesma godine, a poslušana je 1,6 milijardi puta.

Na drugom mestu se našla pesma "Dance Monkey" australijske kantautorke Tones and I, dok se na treće mesto plasirala pjesma "The Box" repera Rodija Riča. Remikspesme "Roses" repera Sent Džona koji je napravio kazahstanski DJ Imanbek plasirala se na četvrto mesto, a "Don't Start Now" Dua Lipe zaokružuje popis najslušanijih pesama godine na Spotifaju.

Pevač Weeknd zna zašto nije nominovan za nagradu Gremi

Spomenuti "YHLQMDLG" najslušaniji je album godine, a poslušan je 3,3 milijarde puta. Drugi najslušaniji album je "After Hours" Vikenda, a popis najslušanijih albuma zaokružuju "Hollywood's Bleeding" američkog repera i pevača Posta Malonea, "Fine Line" Harryja Stylesa i "Future Nostalgia" Dua Lipe.

BBC piše da je Spotifaj objavio da su njegovi korisnici ove godine najviše slušali pop muziku.

Korisnici su tokom ove pandemijske 2020. više slušali "nostalgične" kompilacije i kompilacije koje su tematski bile vezane za rad od kuće. Na tom tragu, porasla je i slušanost podkastova koji su se bavili mentalnim zdravljem i opuštanjem poput "Unlocking Us with Brené Brown" i "Get Sleepy: Sleep meditation and stories".

Kako je dobar deo sveta tokom godine zbog karantina, zaključavanja i društvenog distanciranja uglavnom bio kod kuće, Spotifaj kaže da je porastao broj korisnika koji su se na platformu prijavljivali od kuće ili su se na platformu prijavljivali putem konzola za igranje video-igara.

Takođe, porastao je broj slušalaca pesama i potkasta koje su radili Afroamerikanci, zbog globalne ekspanzije pokreta "Životi crnaca su važni".

Spotifajeva kompilacija "Black Lives Matter" poslušana je više od 64 miliona puta, a korisnici su tokom godine napravili gotovo 65.000 kompilacija koje su naslovili ili "BLM" ili "Black Lives Matter".

Spotifaj je takođe objavio da je više ljudi starih između 18 i 24 godine ove godine prvi put poslušalo neki potkast, prenosi "Jutarnji.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu