Ako bude festivala, dela Isidore Žebeljan u programu Bemusa

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, "Molitva" i "Zujte strune", kompozicije nedavno preminule kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan biće izvedena u okviru programa predstojećih Beogradskih muzičkih svečanosti Bemus, najavljeno je u Skupštini grada Beograda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.10.2020.

10:29

Ako bude festivala, dela Isidore Žebeljan u programu Bemusa
llustracija, Foto: GettyImages, Gabriel Kuchta / Stringer

Prema rečima dirigenta i umetničkog direktora festivala Bojana Suđića, Bemus će otvoriti proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič u pratnji Simfinijskog orkestra RTS, 1. novembra, nastupom na Kolarcu.

Tada je planirano i izvođenje dela Isidore Žebeljan "Molitva" uz gostovanje soprana Anete Ilić jednog od najznačajnijih vokalnih umetnika u Srbiji.

"Zujte strune" Isidore Žebeljan takođe će izvesti Simfonijski orkestar RTS 11.novembra kao uvertiru u nastup naše cenjene pijanistkinje Jasminke Stančul.

Suđić naglašava da je kompletan program ove muzičke smotre bio pripremljen još početkom marta, ali da epidemijska situacija i suzbijanje pandemije koronavirusa nisu otvarali prostor da se taj program predstavi ljubiteljima kvalitetne muzike.

"Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd ako to epidemijske okolnosti dozvole. Marta Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dođe u Beograd i odsvira Koncert br. 1 za klavir u Ce-duru Ludviga van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere“, rekao je Suđić.

Maestro Suđić veruje da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta, ali i vrsne muzičare i orkestre iz Srbije.

Kako kaže, uveren je da je program Bemusa raznovrstan i da će različiti poštovaoci kvalitetne muzike biti u prilici da pronađu nešto za sebe za vreme trajanja festivala.

"Ako to situacija sa pandemijom dozvoli jedan od najvećih svetskih tenora Hose Kura na Bemus dolazi takođe iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, ansambla Madlenijanuma. Big bend RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu“, otkriva Suđić.

Umetnički direktor Bemusa ističe da su svi solisti i ansambli potvrdili učešće u programu Bemusa.

"Svi koncerti će biti održani u sali Kolarčeve zadužbine osim jednog posebnog događaja u pozorištu Madlenijanum", napominje Suđić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je napomenuo da se virus covid 19 nije primirio u svom delovanju već da jača mnogo više u Evropi nego kod nas.

"Imamo jako dobar program festivala , ali okolnosti se menjaju na nedeljnom nivou. Nije nemoguće da dođe do pomoranja Bemusa, ali se za sada ponašamo i pripremamo kao da će se festival desiti. Cebef je obavio svu komunikaciju sa umetnicima koji će, ako sve bude u redu doći u Beograd na Bemus, ali moramo da pratimo situaciju sa suzbijanjem pandemije. Marta Argerič dolazi iz Švajcarske u Beograd i videćemo kolliko će to biti izvodivo za desetak dana" kazao je Karl.

Prema njegovim rečima ako organizatori Bemusa budu primorani na redukciju programa zbog epidemiloške situacije biće održano no što bude dostupno u datom trenutku.

"Videćemo...možda se odlučimo na Bemus prolog kao što je to bio slučaj sa Bitefom u septembru. Možda budemo u prilici da održimo suženo izdanje festivala. Postoji mogućnost da sledeće godine održimo i 52. i 53. Bemus...Koristićemo sva moguća i raspoloživa kreativna rešenja da ono što je bila ideja oko Bemusa sprovedemo" kazao je Karl.

Damir Handanović direktor Cebefa je napomenuo da sutra prodaja ulaznica na Kolarcu.

"Jako je važno da obavetimo ljude da ćemo novac za ulaznice za koncerte koje možda budemo morali da otkažemo vratiti građanima i da će maksimalno 500 poštovalaca kvalitetne muzike biti u sali za vreme jednog koncerta" kazao je Handanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: