Amira Medunjanin za B92.net: "Nisam feministkinja, samo smatram da svako zaslužuje jednaka prava"

Amira Medunjanin važi za jednog od najmoćnijih interpretatora sevdalinki, ona je neko ko sa lakoćom meša tradicionalni zvuk sa modernim, jer kako kaže za B92.net, muzika se deli samo na dobru i onu manje dobru. Ona je neko ko izaziva lavinu emocija, pa i kod onih kojima sevdalinka nije toliko bliska. I sve to znamo, sve to pročitamo u medijima, ali emocija koju ona poseduje je nešto što fascinira i ostavlja bez daha. Ona muziku ne interpretira, ona jeste muzika.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

13:32

Amira Medunjanin za B92.net:
Foto: S.Æ/B92.NET

Njen životni put je zaista drugačiji, od nekoga ko je radio u diplomatiji, tačnije u Evropskoj uniji do vrhunskog interpretatora sevdalinki. Želja da im otpeva bol i sreću naših naroda je proradila u njoj, jer kako ističe, u diplomatiji je čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu, što ju je veoma pogodilo.

"Dolaze ljudi iz svih delova Evrope i nemali broj njih je imao negativno mišljenje generalno o nama. Mislili su da smo problematičan narod, vrlo negativne komentare su imali. Nisam mogla da se svađam sa njima, radila sam za diplomatsku misiju, nema svađanja. Recimo, komentari su bili da je Bosna i Hercegovina mlada zemlja, a ne znaju ništa o našoj istoriji. Onda bih ja njima objašnjavala istoriju naših naroda, pričala o Balkanu, o vrednostima, bogatstvima, materijalnim i nematerijalnim stvarima", kazala je Amira Medunjanin.

Posle dosta godina rada u diplomatiji, opredelila se za muziku. Nije joj, kaže, bilo lako, ali je izabrala svesno teži put.

"Kažu da je teži put najčešće i ispravan. Još uvek sam na tom putu i smatram da nisam napravila grešku, već potez života. Tada sam shvatila razlog svog postojanja na ovoj planeti", rekla je Amira Medunjanin.

Na njenim koncertima stiče se utisak da prisustvujete mešavini teatra i muzičkog koncerta, jer pre svake pesme Amira ispriča priču u vezi sa pesmom ili njen doživljavaj pesme. Ne voli, kaže, to što je često žena u pesmi ona koja pati i čeka.

"Ono što mene veže za pesmu koje pevam je priča, na ono na šta mene asocira pesma ili podseti na neki događaj iz života. U 90 odsto pesama sevdaha je žena ta koja pati, mene to nervira i kažem to otvoreno. Uvek biram pesme gde imam primere gde je žena jaka, koja zna da kaže 'Ne!', pa čak i patrijahalnim roditeljima za ugovorene brakove. Na neki način je to mala edukacija, nisam ja nešto feministkinja, samo smatram da svako zaslužuje jednaka prava."
Foto: S.Æ./B92
Na koncertima se mogu čuti i pojedine pesme rok muzičara u Amirinoj izvedbi, jedna od njih je i "Ako znaš bilo što" Džonija Štulića. Ništa to nije neobično, kaže ona, ističući da je to sevdah po definiciji, to jest ljubavna pesma.

"Zato kažem zagrebački sevdah. Sevdalinka je pesma o sevdahu, sevdah je ljubav. To su sve ljubavne pesme, o dubokim ljudskim osećanjima. Kad kažem da nalazim sevdah u pesmama Nika Kejva, ja se ne šalim. Protiv toga sam da se postave muzički žanrovi, postoji dobra muzika i ona manje dobra, nećemo reći loša. 'Ako znaš bilo što'’ je meni jedna od najdražih pesama, ako ne i najdraža Štulićeva pesma, još iz doba Azre. Ona nikad nije bila hit, bila je na B strani, ali priča... savršenstvo. Ante je bio u čudu da znam tu pesmu, pa naravno da znam. Oni su mislili da samo slušam sevdah. Pa ja sam rođena Sarajka, mi smo slušali dobru muziku", navela je, te dodala:

"Emociju koju ona probudi u ljudima koji je slušaju možda je najlepše opisana u rečenici 'Plačem, a ipak duša mi se smiruje'".

Nemoguće je da ne primetite da Amira u sebi nosi neku setu. Na pitanje koja pesma joj stvara najviše emocija, nežno i kroz suze za B92.net ona kaže:

"Ima nekoliko pesama na koje ne mogu nikada da ne zaplačem. Obe govore o životu. 'Zajdi, zajdi' je pesma o prolaznosti života, koliko je život bitan i poslednja strofa me razori. 'Što te nema' pomislim na sve svoje, na oca, na majku, na prijatelje, na brata, na sestru, na sestrinu curicu koja je moje sunce i to je činjenica da smo tu kratko i da nećemo ovde ostati večno. Te pesme me podsećaju na to koliko, zapravo, malo vremena imamo da budemo zajedno." Amira je nedavno snimila CD koji je nazvan ’’For him and her’’ posvećen Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Snimila je pesme i na taj način se njima zahvalila za ono što su učinili za nju u njenom životu.

"Učinili su puno, svojim pesmama, svojim načinom života. Nije im bilo bitno materijalno, emocija im je značila sve u životu. Dosta sam čitala o njima, pogledala sve moguće njihove intervjue i tu se oseti emocija. Na mene su puno uticali, a Silvana velikim delom. Nema pesme Tome Zdravkovića koju ne znaju svi i morala sam, na neki način, da kažem 'hvala'", poručila je Amira Medunjanin.

Ova Sarajka, koja je po mnogo čemu posebna, drugačija, zato i posebna, održaće tri koncerta u nizu 10, 11. i 12. oktobra u Beogradu. Tada će svi prisutni njoj reći hvala, za ono što nosi u sebi i nesebično deli sa publikom.

Piše: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: