Muzički dokumentarac o gitari koja je imala neverovatan uticaj na istoriju rokenrola i hevi metala

Ekskluzivni intervjui sa članovima bendova Metallica, Megadeth, Judas Priest, Mercyful Fate, Scorpions, Accept, Michaela Schenker Group i drugih“, piše u najavi za ovaj zanimljivi film.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

09:30

Muzički dokumentarac o gitari koja je imala neverovatan uticaj na istoriju rokenrola i hevi metala
Foto: Depositphotos/ salajean

Jednostavnog naziva ''Flying V'', ovaj muzički dokumentarac biće objavljen na DVD-u 11. septembra kao deo filmskih serijala ''Inside Metal'' i ''Metal Rock''.

“Film beleži poreklo ove jedinstvene gitare u svetu rok muzike i njen neverovatan uticaj na istoriju rokenrola i hevi metala. Pogledajte same rok zvezde kako opisuju kako, kada i zašto je sviranje ovog neobičnog instrumenta zauvek promenilo njihovu karijeru i izmenilo celokupni pristup sviranju gitare. Putovanje u umove najvećih muzičkih ikona naše ere dok pričaju svoje lične priče o otkrivanju i strasti prema svojim voljenim instrumentima. Ekskluzivni intervjui sa članovima bendova Metallica, Megadeth, Judas Priest, Mercyful Fate, Scorpions, Accept, Michaela Schenker Group i drugih“, piše u najavi za ovaj zanimljivi film.

Bob Nalbandijan, režiser ''Inside Metala'', kaže:

''Ovo je sjajan dokument o Flying V gitari! Vrlo informativni intervjui s nekim od najvećih gitarista u roku i metalu. Apsolutno neophodno štivo za ljubitelje gitare!''

Sa autorom ovog filma saglasan je i čuveni rok fotograf Mark Vajs.

''Kad god sam video Flying V na pozornici, znao sam da će to biti ubitačna predstava – volim da fotografišem V. Kako ne biste? To vrišti rokenrol.''

Inače model gitare čije puno ime glasi Gibson Flying V je model električne gitare slavne firme Gibson koji je prvi put predstavljen 1958. godine. Poznata kompanije razvila je prototip 1957, zajedno sa modelima Futura i Moderne, koji su činili niz futuristički dizajniranih gitara koje je osmislio tadašnji direktor Ted Mekarti.

Gitara je izrađena od korinog drveta. Model je počeo da se prodajei 1958. da bi proizvodnja prestala 1959. zbog slabe prodaje. Bluz rok gitarista Loni Mek i bluz gitarista Albert King koristili su gotovo od početka ovaj model gitare.

Obnovljeno zanimanje navelo je Gibson na ponovnu proizvodnju 1967. godine, a ovaj model postao je standard za Flying V gitare. Kasnije je ovaj instrument postao vrlo popularan među hevi metal gitaristima zbog svog agresivnog izgleda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: