"Evrovizija na korona način": Izostao spektakl, nedostajalo glasanje i uzbuđenje VIDEO

Pandemija koronavirusa je promenila sve, pa i Evrosong. Umesto muzičkog takmičenja predstavnika iz 41 zemlje, gledali smo televizijski snimak muzičke emisije koji je trebalo da ujedini Evropu. Spektakl je izostao, a očekivanog uzbuđenja nije bilo. Mnogo više ravnodušnih i razočaranih nego očaranih.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2020.

12:28

Ilustracija/Foto: Getty/Michael Campanella / Stringer

Gde je to Evropa pogrešila, da li je takmičenje trebalo odložiti ili ga ipak održati ali onlajn kao što su vrhunski muzičari u vreme izolacije držali koncerte iz svojih dnevnih soba i izazivali oduševljenje publike širom sveta?

"Ne bih tako oštro postavljao pitanje da li je trebalo da se održi revijalni Evrosong ili ne. Usred toga se i dalje po Evropi umire masovno, tako da je organizator bio pod velikim mukama da li uopšte to da uradi, ali je to uradio zato što je Evropska radiodifuzna unija jedna vrlo čvrsta birokratizovana organizacija kojoj je Evrosong ključni događaj u godini. Oni rade cele godine da bi organizovali tu manifestaciju", rekao je gostujući u "Jutru" na TV Prvoj Stanko Crnobrnja, reditelj i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije.

On je dodao da je to politički važno, jer je to manifestacija koja ujedinjuje celu Evropu i "ima preko 400 miliona gledalaca".

"Za njih je to zlatno pravilo, da se ne preskače", podvukao je Crnobrnja.

Nekadašnji predstavnik Srbije na ovom takmičenju Marko Kon rekao je da je dobro što je bar i na ovaj način Evrovizija i održana.

"Glavna zamerka je bila što akcenat nije bio na pesmama, nego na nekim drugim stvarima. Ali s druge strane, u današnje vreme, svako ko je želeo te pesme da čuje i ranije i sad je to mogao, ali mislim da je poslata jedna snažna poruka koja je u isto vreme imala i jedan težak zadatak da se zadrži u domenu kiča, a da ostane dostojanstvena", rekao je Kon, te dodao:

"Naravno da nam je nedostajalo uzbuđenja, nedostajalo nam je glasanje, ali mislim da je i to bilo i previše očekivati u vreme svetske epidemije".

Nevena Božović predstavljala je Srbiju prošle godine na ovom takmičenju, sada kaže da je ovogodišnji Evrosong "mogao da bude usmereniji na izvođače".

"Lepo je što je napravljena ova, makar revijalna emisija", rekla je ona.

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: