Majstori vizuelnog: Najbolji spotovi benda Ramštajn VIDEO

Pirotehnika, nasilje, industrijski metal. Ramštajn iz Nemačke je jedan od najpoznatijih bendova na svetu čije su pesme pevane na maternjem jeziku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Nick Laham / Staff
Foto: Getty Images, Nick Laham / Staff

U svojoj karijeri dugoj 26 godina, ovaj bend je postao poznat po spotovima visoke produkcije punih koketiranja sa homoerotikom i nasiljem, provokativnim pesmama, cenzuri koja ih je pratila iz albuma u album i koncertima koji više izgledaju kao pozorišna predstava sa pirotehnikom nego muzički nastup.

Prisetimo se jednih od najboljih pesama ali i spotova ove legendarne grupe.

Du Hast

Ovo je sigurno najpoznatija pesma benda, koja ih je zacementirala u rok istoriji. Pesma govori o braku i aludira na nemačke zavete koje razmenjuju mladenci, a zanimljiva je igra rečima koju su iskoristili članovi ovog sastava, jer naslov pesme može da se prevede i kao "mrziš me".

Rosenrot

Ekranizacija pesme sa albuma iz 2005. godine donosi nam priču o sveštenicima koji dolaze na jedno rumunsko selo. Ali kada jedan od njih u gužvi primeti 14-godišnju devojčicu, to pokreće niz tragičnih događaja. Spot sadrži scene religijske prakse samopovređivanja, ubistva i spaljivanja na lomači. Sama pesma govori o dečaku kog devojka šalje po ružu sa jednog planinskog vrha, ali u pokušaju da se popne, on pada i gine.

Mein Teil

Sa prvih stihom "Večeras se nalazim sa gospodinom koji želi da me pojede", ova pesma govori o istinitom i vrlo poznatom slučaju nemačkog kanibala 2002. godine, ali iz perspektive njegove žrtve, koja je po navodima medija svojevoljno pristala na ovaj zločin. Spot obiluje neugodnim i eksplicitnim scenama nasilja, a režirao ga je Zoran Bihać, koji je zaslužan za nekoliko video uradaka ovog benda.

Engel

Prvi singl sa albuma "Sehnsucht", ova pesma je prepoznatljiva po zviždanju koje odzvanja među teškim rifovima. Spot je njihova vrlo specifična verzija filma "Od sumraka do svitanja", tačnije scene u kojoj glumica Selma Hajek igra na bini sa zmijom. Čak je i režiser Dejvid Linč prepoznao veličinu ove pesme, i uradio svojevrstan omaž u svojoj seriji "Twin Peaks" 2017. godine, u kojoj njegov lik, Gordon Kol, zviždi ovu prepoznatljivu melodiju.

Ich Will

Spot u kom članovi Ramštajna pljačkaju banku nije bio prikazan kada je bio planirano 2001. godine. Naime, spot je trebalo da izađe 11. septembra, kada je izvršen teroristički napad na Bliznakinje u Njujorku. Ono što je dodatno prouzrokovalo ovu cenzuru je posebno osetljiva scena u spotu u kojoj se prikazuje klavijaturista benda sa bombom, i prstom na detonatoru.

Sonne

Sigurno se svi sećamo ovog spota, koji je uvrnuta verzija popularne bajke o Snežani i sedam patuljaka. Članovi benda su patuljci koji sadističkoj Snežani kopaju zlato, kako bi ga ona konzumira kao kokain. Ovo je jedna od pesama koja je bendu donela svetsko priznanje, jer je u više navrata bila predstavljena u različitim televizijskim serijama i filmovima.

Koja je vaša omiljena pesma od Ramštajna?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu