Filharmonija otvara onlajn sezonu na svom kanalu na Jutjubu

Umesto na Kolarcu, petak u osam na Jutjubu.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Promo/Koncert na otvorenom BGF 2017, dirigent Gabriejl Felc
Foto:Promo/Koncert na otvorenom BGF 2017, dirigent Gabriejl Felc

Beogradska filharmonija otvara svoju onlajn sezonu uz pravu atrakciju – snimak prvog koncerta na otvorenom na Ušću 2017. godine. Umesto redovnog petka na Kolarcu, publika će uživati u ekskluzivnom prisećanju na Muzički piknik, u istom terminu od 20 časova ali na filharmonijskom kanalu na Jutjubu (petak, 27. mart) https://youtu.be/5cngensg11A

Prvi koncert na otvorenom zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom ostao je svima u posebnoj uspomeni, a kao specijalni gost nastupio i voljeni filharmonijski prijatelj, čuveni maestro Zubin Mehta. Filharmonija je tada okupila više od 25 000 ljudi uz repertoar koji je publika sama birala. Nedeljama uoči nastupa, publika je bila upitana šta bi želela da sluša ovom prilikom, a one sa najviše glasova orkestar je izveo na koncertu. Tako će se ovom, onlajn prilikom, svi prisetiti ubedljivog pobednika ''Dansona'' Markesa, ''Valcera'' Šostakoviča, ''Igre sablji'' Hačaturijana, Hristićeve ''Grlice'', Ravelovog ''Bolera'' i još mnogi drugih numera kao i ''marševskih'' biseva koji su razmenili dirigenti.

Nakon što je najavila nedeljni program, Beogradska filharmonija je objavila prvi blog ''Filharmoničar u izolaciji“ i tekst horniste Nikole Ćirića, obraćanje šefa-dirigenta Gabrijela Felca, a na sajtu se može pronaći i audio-snimak Malerove grandiozne Druge simfonije, kojom je krunisana prethodna filharmonijska sezona na Kolarcu, 14. juna 2019. zajedno sa Felcom. To je bio jedan od najboljih nastupa orkestra kada je na bini bilo više od 180 muzičara – Filharmoničari pojačani Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović, zajedno sa dva vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, izveli su remek-delo koje nosi naziv “Uskrsnuće”.

"Ponedeljak je rezervisan za čitanje bloga o tome kako naši muzičari održavaju formu dok su u samoizolaciji i ne sviraju koncerte, utorkom će se obratiti neki od najavljenih gostiju iz sveta, sredom možete da poslušate audio-snimke, četvrtak je dan za prisećanje koncerata koji su održani", rekla je Jelena Milašinović za Jutro TV Prve.

strana 1 od 11 idi na stranu