Duetom s robotom, Dubioza kolektiv najavljuje deveti album

U pesmi Dubioze kolektiva "Take my job away" kao gostujući vokal pojavljuje se robot Robi Megabajt (Robby Megabyte), humanoidni estradni asistent, prvo napredno rešenje iz BiH iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić Kantardžić.

Kultura

Izvor: B92, N1

Sreda, 29.01.2020.

14:23

Default images

Pesma u kojoj gostuje Robi megabajt bavi se problemom nedostatka radne snage u našem krajevima, izazvanim nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i veštačke inteligencije, ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rešenja.

"Zbog hroničnog nedostatka estradnih umetnika izazvanog masovnim odlivom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rešenja iz oblasti robotike i veštačke intelegencije kreirali smo robota pomoću kog ćemo pokušati da nadomestimo nedostajuću estradnu radnu snagu. Poslednjih nekoliko meseci intenzivno radimo na novim pesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva poslednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby poseduje sve potrebne EU sertifikate, a prošao je i rigorozne sigurnosne provere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Veća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svetskog lidera u oblasti estradne robotike", naveli su članovi benda.

Ova pesma najavljuje deveti studijski album Dubioze kolektiv, koji nosi naslov #fakenews.

Bend na ovom albumu izvodi pesme i na engleskom, španskom i francuskom, a kako kažu, zbog skromnog poznavanja ovih jezika, pesme su uglavnom napisane uz pomoć Gugl translejt prevodioca.

Osim robota Robija, na albumu gostuju i legendarni Manu Čao, Earl Sixteen iz britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman iz francuskog Soviet Suprem, kao i meksički bend Los de Abajo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: