Monumentalni koncert Beogradske filharmonije sa Felcom

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju se za veliki koncertni izazov 13. decembra na sceni Kolarca, a na programu je monumentalna Simfonija broj 5 Antona Bruknera, najavili su iz Filharmonije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/stokkete
Foto: depositphotos/stokkete

Pripreme za ovo gigantsko ostvarenje od samog početka su tekle drugačije nego što je uobičajeno.

Uz obimnu partiruru, šef-dirigent je sa orkestrom proučavao arhitekturu gotske katedrale ukazujući na vezu sa simfonijskom tehnikom ovog remek-dela.

"Anton Brukner je bio duboko religiozan čovek, rođen u malom mestu pored Linca u izrazito katoličkoj sredini. Bio je veoma povučen i neshvaćen, ali je muzika koju je stvarao monumentalna. Isto kao što je tona kamenja potrebna da bi se izgradila katedrala, tako ćemo i mi graditi ovo delo. Iako pročišćena, simfonija je satkana od jakih emocija, ovo je veliki izazov za nas", kaže Gabrijel Felc.

Za pripreme ove kompozicije Felc se poslužio muzičko-arhitektonskom studijom kolege Bendžamina Zandera.

U njoj su svi elementi gotske katedrale, od samog ulaza do oltara, poistovećeni sa laganim uvodom u simfoniju sve do veličanstvene dvostruke fuge i nezaboravne kode koja predstavlja snažan i uzbudljiv završetak izuzetnog dela.

Brukner je bio i jedan od najvernijih sledbenika Ludviga van Betovena, čija uvertira "Posvećenje kuće" prethodni izvođenju simfonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu