Posle 30 godina čuveni američki bend stiže u Beograd

Svetski čuveni američki bend Piksiz (Pixies), koji je nedavno objavio hvaljeni novi album "Beneath The Eyrie", održaće koncert 1. septembra naredne godine na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: deposotphotos/darknula
Foto: deposotphotos/darknula

Prošlo je 30 godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta grupe Piksiz u Beogradu.

U Studentskom kulturnom centru 1989. godine nastupio je tada malo poznati alternativni bend iz Bostona, koji je već počinjao da intrigira i privlači svetsku pažnju strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput "Caribou", "Gigantic", "Where Is My Mind", "Debaser", "Here Comes Your Man", "Monkey Gone To Heaven"...

Piksiz danas u svetu uživaju ugled izuzetno uticajnog i poštovanog benda.

Kurt Kobejn je priznavao njihov uticaj pri stvaranju generacijske himne Nirvane "Smells Like Teen Spirit", Tom Jork iz Radioheda je isticao da su mu Piksiz izmenili život, Bono iz U2 ih je prozvao "jednim od najvećih američkih bendova ikad", dok ih je hvalio i veliki Dejvid Bouvi, koji je čak kasnije obradio pesmu "Cactus".

Predvođeni gitaristom Blek Frensisom, prepoznatljivom po stihovima o NLO, seksu, biblijskim i drugim neočekivanim temama, kao i pevanju između prijatne smirenosti i iznenadnog izluđujućeg gnevnog vriska, Piksiz su se pročuli nizom danas kultnih, bučnih gitarskih albuma - "Come On Pilgrim" (1987), "Surfer Rosa" (1988), "Doolittle" (1989), "Bossanova" (1990) i "Trompe le Monde" (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, usled zamora i međusobnih nesuglasica, Frensis, gitarista Džoi Santijago, basistkinja Kim Dil i bubnjar Dejvid Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Dil, albumom "Indy Cindy" (2014).

S novom basistkinjom Laz Penšantin stiže "Head Carrier" (2016) i konačno "Beneath The Eyrie" (2019), koji poseduje gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu estetiku ranih albuma, ali ih ne oponaša.

Ulaznice za koncert Piksiz na Tašu biće u pretprodaji od 6. decembra u 10 časova, a do 1. marta biće po nižim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu