Kolja za B92: "Roker može da ubode narodnjački hit, ali ne i suštinu"

On je reditelj, scenarista, glumac i muzičar. On je Halil iz filma "Lepa sele lepo gore", Žare iz serije "Otvorena vrata", šef orkestra iz “"Kaznenog prostora". Radio je režiju za pozorište i televiziju, napisao scenarije za kultna ostvarenja poput serije "Vratiće se rode", "Složna braća", "Rat uživo" i "Ustanička ulica"”. On je autentičan autor srpskog bluza Nikola Pejaković Kolja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić

Prošlo je već godinu dana od izlaska odlično prihvaćenog albuma "4 prsta", a sredinom novembra objavio je spot za pesmu "Život je san" na koji, kako kaže za B92, gleda kao na početak sezone spotova, a ne kao na jedan od poslednjih. Kolja je do sada u Beogradu već dva puta rasprodao Kombank dvoranu, a sada se vraća u komšiluk, u obližnju "Amerikanu" 2. i 3. decembra. Ovaj legendarni muzičar imaće koncert i u Domu kulture u Novom Sadu 6. decembra, a 29. novembra u niškom klubu "Feedback".

Dva puta ste rasprodali Kombank dvoranu, zašto ste se odlučili da koncert imate u Domu omladine?

Malo da promenimo. A i da ljudi malo igraju, da ne sede... To su nam zamerili, pa smo odlučili da ih poslušamo.

Prošlo je već godinu dana od izlaska odlično prihvaćenog albuma "4 prsta", da li je slučajno da ste među poslednjim promovisali pesmu u vidu spota "Život je san", ako uzmemo u obzir to da je tema pesme neki vid pozdravljanja!?

Mi ovo gledamo kao na početak sezone spotova, a ne kao na jedan od poslednjih.

Vi ste glumac, muzičar, scenarista i reditelj. Kojim poslom najviše volite da se bavite i u čemu smatrate da ste najbolji? Ili među svim tim postoji neraskidiva veza?

Radim ono što moram. Sve je to u redu...

Izjavili ste da Vas je pozorišna režija svemu naučila, pa čak i odnosu prema životu. Zbog čega je uspela pre muzike?

Nisam mislio da me svemu naučila, nego da mi je to fundus znanja koji me usmeravao dalje. Jednostavno, tu sam školu završio...

Pišete scenarije, odlična scenarije. Zašto niste napisali knjigu?

Ne znam da pišem prozu. Teško mi ide.

Da li je tačno da najbolji rok muzičari i oni iz tog miljea prave najveće narodnjačke hitove? Vaša numera Haljinica boje lila postala je kafanski hit.

Mislim da ne, mislim da to nije tačno. Mi smo imali genijalne autore narodne muzike, koji nisu mirisali pop muziku, rokenrol... Roker može da ubode narodnjački hit, ali ne i da ubode suštinu narodne muzike. Tako mi se čini, možda nisam u pravu...

Rekli ste "Ništa me ne plaši kao Tviter". Da li je uvek bilo vreme "sveznalica" ili su njihovom razvijanju doprinele društvene mreže?

Ljudi, danas, generalno, nemaju uzore, nikome ne veruju, guglaju, upoređuju, osuđuju... Tviter, Fejsbuk, to su korisne stvari, ali mogu i da zavedu ljude, da ih navedu da pomisle da o svemu treba da kažu svoje mišljenje. Ćutanje je zlato.

Koliko Vam je vera pomogla da pronađete sreću?

Nije mi pomogla da nađem sreću, ali jeste glavu. I da je, nakon pronalaska, uspem zadržati na ramenima.

Da možete da kažete Kolji nešto pre 20 godina, šta biste mu rekli?!

Smiri se, konju jedan.

Razgovarala: Sanja Ćulibrk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu