Početak ciklusa "Betoven na lajni" Beogradske filharmonije

Početak ciklusa "Betoven na lajni" Beogradska filharmonija otvara koncertom 8. novembra u Kolarcu

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

12:46

Početak ciklusa
Foto: depositphotos/ agiampiccolo

Pod upravom dirigenta Marka Pjolea na programu su dve simfonije - Betovenova Prva i Berlizovoa Fantastična, najavili su iz Filharmonije.

Linija Betovenovog života sadrži nekoliko ključnih godina koje su promenile ne samo njega, već i čitavo društvo tog doba.

Koncertni programi ciklusa "Betoven na lajni" pokazuju kakva se muzika slušala u godini njegovog rođenja, kako su se istorijski događaji odrazili na muzičko stvaralaštvo, zatim suočavanje kompozitora sa gubitkom sluha ili šta se u muzici dogodilo neposredno posle njegove smrti.

Publika radoznala da sa Beogradskom filharmonijom "skroluje lajnu" Betovenog života, na otvaranju ciklusa će čuti njegovu Prvu simfoniju nakon koje sledi Berliozova Fantastična simfonija.

Ovo delo, u velikoj meri podstaknuto Betovenovim stvaralaštvom, nastalo je nakon njegove smrti, 1827. godine, a koja predstavlja prekretnicu u istoriji muzike.

Stotinu ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: