Topski ritmovi Kube podigli Sava Centar na noge

Planetarno priznati izvođači kubanske muzike Afro Cuban All Stars priredili su u subotu uveče u Sava centru posetiocima jedinstven muzički i plesni užitak, napravivši zaraznim ritmovima skoro dvočasovnu žurku.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 03.11.2019.

11:27

Topski ritmovi Kube podigli Sava Centar na noge
Foto: Nemanja Ðorðeviæ

Ljubitelji takvog zvuka ustajali su sa svojih stolica i zdušno se prepuštali magiji koju su stvorili Huan de Markos Gonzales i njegov mnogočlani orkestar.

"Predstavićemo vam večeras deo Kube, deo naše muzike. Zadovoljstvo nam je da sviramo u domovini Nikole Tesle", odmah se na početku publici obratio Gonzalez, koji je tokom celog koncerta bio raspoložen da publici dočara kako je nastala koja pesma, kome je posvećena...

Posle uvodne teme "Oshun" izvinio se prisutnima što ne zna srpski, iako je nekoliko godina studirao u Rusiji. Šarmantno je povukao paralelu da je na početku rada sa Afro Cuban All Stars sa 45 godina bio najmlađi u tadašnjem orkestru, a da je sad sa 65 najstariji.

Dok se publika polako rasplesavala, Gonzalez joj je punog srca otkrivao kako su sada s njim na sceni i njegova supruga i dve ćerke.

Naslednicama je posvetio pesmu "Laura en el Paraiso", objašnjavajući da je Laura ime mlađe ćerke, a "paraiso" (raj) reč koju je starija najčešće izgovarala kad bi se njih dve u detinjstvu potukle. Supruzi je, naglašavajući da "nije pevač ali voli da zapeva", posvetio temu "Ella y Yo".
Foto: Nemanja Ðorðeviæ
Publika je aplauzima hvatala ritam, vremenom se i sasvim opustila, pa su parovi počeli da igraju pred binom. Bend je na to "odgovorio" silaskom u publiku i pozdravljajući se s posetiocima u prvim redovima, a nisu izostali ni poljupci damama.

Za kratko vreme, nastala je prava latino žurka uz "Altosongo", "Pio Mentiroso", "Cada vez que te veo"... Poseban razlog za dobro raspoloženje imao je kongista orkestra koji je slavio rođendan, pa je dobio i muzičku čestitku od kolega.

Na kraju zvaničnog dela, frenetični aplauzi publike brzo su pozvali Afrokubance na bis, a svetla su se upalila posle sat i 50 minuta. Afro Cuban All Stars su sjajnim muziciranjem doneli, pre svega, emociju koju narod na ovom podneblju brzo i lako prepozna i oseti.
Foto: Nemanja Ðorðeviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: