Miša Aleksić za B92: "Riblja čorba 41 godinu svira rokenrol za kućni savet, omatorili smo!"

Posle sedam godina diskografske pauze, po mnogima naš najbolji rok bend "Riblja čorba" predstavio je novi album. Za B92 basista i jedan od osnivača ovog sastava Miša Aleksić govori o najznačajnim trenucima "Riblje čorbe", o spornim tekstovima i odgovara da li je "ubijen" rokenrol u Srbiji.

Kultura

Izvor: Sanja Æulibrk

Sreda, 16.10.2019.

09:37

Miša Aleksić za B92:
Foto: Jugoslav Vlahoviæ

Pesma "Ubijaju rokenrol" je prva sa novog albuma. Da li je "ubijen" rokenrol u Srbiji?

"Pročitao sam nedavno izjavu Pita Taunsenda iz grupe 'The Who' koji je rekao: 'Rokenrol nije mrtav, ali su gitare mrtve". I dalje govori da će uvek biti rok muzike, ali da će se ta snaga povlačiti i kako će drugi instrumenti možda dolaziti u prvi plan, neka ritam sekcija, reperi. Kaže, reperi su isto rokeri samo nema gitara. Ali, mislim da će rok muzika još dugo živeti".

Da li još imamo rok kulturu u Srbiji?

"Imamo, da. Ovog leta smo mnogo svirali po Srbiji i to po manjim mestima. Bukvalno smo nastupali po mestima gde nikada nismo bili za 41 godina postojanja Čorbe. Tu su posete bile neverovatne, jeste da su ti koncerti na trgovima bili besplatni, ali znam i da su tako nastupali i neki pevači narodne muzike, pa su trgovi bili poluprazni."

Riblja čorba ima dosta intrigantnih tekstova, koji stihovi su bili osporavani?

"Bilo je problema za razne pesme, recimo 'Uzmi pilule', pa su to poistovećivali sa drogom, onda pesma - 'Na zapadu ništa novo' - tu je bilo strašnih problema, zamerali su nam stih 'za ideale ginu budale', tražili su da promenimo taj stih. To se nije dogodilo. Tako da možemo da kažemo da je tokom čitave karijere 'Riblje čorbe' bilo dosta problematičnih tekstova, ali možda je i to ljudima intrigantno i zanimljivo."

Vaša karijera samo sa "Ribljom čorbom" traje skoro 41 godinu, pre toga ste bili u grupi SOS. Koji trenutak je bio najznačajniji u Vašoj muzičkoj karijeri?

"Svakako prvi singl sa Čorbom. Bora je došao sa tekstom za našu prvu pesmu 'Lutka sa naslovne strane' i rekao sam da je snimamo, dopala mi se pesme. Kad smo je objavili, naišla je na pozitivne kritike. Mogu zaista da kažem da je ta pesma bila pokretač. Potom je vrlo brzo usledila numera 'Rokenrol za kućni savet'. Kada smo snimili prvi album, shvatili smo da postoji šansa da postanemo veliki bend. Kritike su bile izuzetno pozitivne na te singlove i na čitav album i tiraž je bio neverovatnih 100.000. Tad smo shvatili da će biti nešto od 'Riblje čorbe'."
Foto: Marina Pešiæ
Da li je bilo trenutaka kada ste želeli da odustanete?

"Nije, ja o tome nikada nisam razmišljao. Bora je imao tih trenutaka, naročito za vreme građanskog rata 90-tih godina, kada mu se na glavu srušio čitav svet, ali ubrzo se predomislio. Tih godina, Bora je na jednom koncertu u Zaječaru rekao: 'Ovo je sve od Čorbe'. U tom trenutku je čitava hala u jednom glasu ponavljala: 'Boro, mi te ne damo. Boro, mi te ne damo!' I onda je Bora samo rekao rekao: 'Nastavljamo dalje!'"

Nedavno ste bili u Beču, imali ste turneju i u Austaraliji. Da li se razlikuje repertoar od regiona do regiona?

"Ljudi svuda u svetu isto reaguju na određene pesme. Znači, kad krenemo blok gde su pesme "Amsterdam" , "Avionu slomiću ti krila", "Ostaću Slobodan", "Pogledaj dom svoj anđele", zaista bude histerija u publici. Da li smo u Sidneju, Beču, Njujorku ili Pančevu, svuda je ista reakcija svih ovih godina. I to je sjajno!"

Šta kažete sebi kada napravite retrospektivu svih uspeha i svega što Vam je donela "Riblja čorba"?

"Kažem: 'Uf, kako smo omatorili' (smeh). 'Riblja čorba' bez prestanka svira i živi skoro 41 godinu, mnogo toga smo prošli i sve je to bilo kao predivan san i nadam se da će se produžiti što duže je to moguće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: