Veče "elektronske" klasike koju ni pad violine nije mogao da pokvari FOTO

Britansku violinistkinju Vanesu Mej, čije su poznato izvođenje Bahove "Fuge", generacije rođene sedamdesetih i početkom osamdesetih prvi put bile u prilici da čuju u vreme emitovanja MTV-a na pokojnom Trećem kanalu, beogradska publika je večeras slušala po drugi put.

Kultura

Izvor: M. Jovanoviæ

Četvrtak, 10.10.2019.

23:32

Veče
Foto: B92/MJ

Slavna pop ikona klasične muzike svoj prethodni beogradski nastup imala je u februaru 2011. godine u beogradskoj Areni, u pratnji benda (saksofon, bubanj i perkusije, bas i klavijature) i 12 gudača. U istom sastavu pojavili su se i večeras na sceni Sava centra, u okviru 51. Bemusa.

Posle tri uvodne numere, Vanesa je publiku u skoro punoj velikoj sali pozdravila na srpskom, a potom na engleskom jeziku i najavila zajedničko muzičko putovanje kroz žanrove, koje je počelo muzikom slavnog Vangelisa.

Veče violine nastavljeno je topskim ritmom perkusija, dopunjenim žestokim gitarskim rifovima, dok je poslednji segment prvog dela koncerta bio je namenjen Vanesinoj prepoznatljivoj "elektronskoj klasici".
Foto: B92/MJ
Pred izvođenje numera "Destiny" i "Laughing Buddha" zvezdi večeri se dogodio mali peh. Njena Gvadanini violina iz 1761. godine je završila na podu. Dve poznate teme izvedene su na električnoj Zeti džez.

Publika je, međutim, morala nešto duže da sačeka na početak drugog dela koncerta pošto pad violine ipak ostavio posledice, koji je Vanesa uskoro otklonila, uz napomenu da je istu lomila dva puta do sada.
Foto: B92/MJ
Koncert je nastavljen nešto laganijim tempom, na koji se uskoro nadovezala numera koja je Vanesi Mej i donela svetsku slavu - Bahova "Tokata i fuga u de-molu" (koja je upravo zahvaljujući njoj, godinama unazad, jedna od najslušanijih klasičnih numera ikada).

Završnica nastupa protekla je uz spektakularni "potpuri" ritmova, rifova i igre svetlosti, uz koje je publika u ritmu aplaudirala.

Posle nešto više od sat i po svirke, Vanesa Mej se poklonila pubilci, predstavila svoj mnogočlani bend i izvela još jednu numeru na bis.
Foto: B92/MJ
Žena koja je u 16. godini, 1995. objavila album "Violin Player" (do danas prodat u preko osam miliona primeraka), koji mnogo toga učinio za popularizaciju violine i klasike uopšte, od samog početka karijere, ostavlja upečatljiv utisak kako svojim stilom sviranja klasike kombinovane sa pop, džez i tehno zvukom, ali i izgledom i scenskim nastupom.

Nastupi Vanese Mej, pa ni ovaj beogradski, u današnje vreme kada imamo i bendove kakav je npr. 2Cellos, ne deluju toliko revolucionarno kao pre skoro četvrt veka.

Ipak, publici željnoj ovakve mešavne žanrova večerašnji nastup slavne violinistkinje, rođene na isti datum kada i veliki Paganini, pružio je veče kvalitetne moderne pop klasike čiji je ona, i dan danas, nesumnjivi zaštitni znak.
Foto: B92/MJ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: