"Bili smo najvažniji bend devedesetih": Deceniju od raspada Oejzisa, Galageri u nikad gorim odnosima

Deset godina nakon raspada benda, bivši pevač Oejzisa Lijam Galager kaže da je njegov odnos sa bratom, gitaristom Noelom, lošiji nego ikada.

Izvor: N1, Hina
Podeli
Foto: Gettyimages / Vittorio Zunino Celotto
Foto: Gettyimages / Vittorio Zunino Celotto

"To sa Noelom, verovatno je sada najgore", rekao je Lijam (46) agenciji DPA u Berlinu. Njegov stariji brat Noel (52), sa kojim je DPA razgovarao u Londonu, uopšte nije želeo da odgovara na pitanja o mlađem bratu.

Bend se raspao kada je Noel prelomio da više ne može da radi sa Lijamom. Dva brata neretko su bila u sukobu tokom 18-godišnjeg postojanja Oejzisa, ali je starijem prekipelo 28. avgusta 2009, doslovno nekoliko minuta pre zakazanog izlaska na binu u Parizu.

Kako je Noel autor najvećih hitova benda, kao što su "Don't Look Back In Anger", "Wonderwall", "Supersonic" ili "Stop Crying Your Heart Out", to je značilo i kraj puta za Oejzis.

Nijedan od braće nikada nije imao problema sa samopouzdanjem, što je možda i razlog zašto su se dva velika ega stalno sukobljavala.

"Samo sam dopustio da me briljantnost preplavi", opisao je Noel svoje stvaranje.

"Bili smo najvažnijih bend devedesetih. Važniji od Vervea, važniji od Blura, važniji od Rejdioheda, važniji od Svida i Pulpa", kaže Lijam.

Smeta mu to što Oejzis nikada nije postao globalni fenomen. Grupa je prodala 70 miliona albuma širom sveta. Svih njihovih sedam studijskih albuma postali su broj jedan u Britaniji. Ali nijedan u Americi.

"Definitivno smo imali velike pesme i definitivno smo imali velike jezičine", sažeo je Lijam.

Obojica su nastavila karijere nakon Oejzisa, Lijam nastupa kao solo izvođač, a Noel sa svojim bendom Haj flajing birds (High Flying Birds).

Muzika

Vanesa Mej, Ađela Georgiju, Kvin siks na Bemusu

Jedna od najvećih operskih diva današnjice, sopran Anđela Georgiju, nastupiće 6. oktobra iz Simfonijski orkestar RTS-a i tenora Teodora Ilinkaja u beogradskom Centru "Sava" na otvaranju 51. Bemusa, najavili su iz Centra beogradskih festivala.

Muzika petak 30.08. 13:37 Komentara: 3

Ove jeseni žene dominiraju

Britanski list Gardijan objavio je spisak pop albuma "koje morate čuti ove jeseni", uz napomenu da je i 2019. bila plodna godina što se tiče pop muzike, a da prolazi u znaku pevačica koje su na Zapadu lansirale nove albume.

Muzika ponedeljak 26.08. 18:40 Komentara: 5
strana 1 od 14 idi na stranu