"Bili smo najvažniji bend devedesetih": Deceniju od raspada Oejzisa, Galageri u nikad gorim odnosima

Deset godina nakon raspada benda, bivši pevač Oejzisa Lijam Galager kaže da je njegov odnos sa bratom, gitaristom Noelom, lošiji nego ikada.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2019.

21:12

Foto: Gettyimages / Vittorio Zunino Celotto

"To sa Noelom, verovatno je sada najgore", rekao je Lijam (46) agenciji DPA u Berlinu. Njegov stariji brat Noel (52), sa kojim je DPA razgovarao u Londonu, uopšte nije želeo da odgovara na pitanja o mlađem bratu.

Bend se raspao kada je Noel prelomio da više ne može da radi sa Lijamom. Dva brata neretko su bila u sukobu tokom 18-godišnjeg postojanja Oejzisa, ali je starijem prekipelo 28. avgusta 2009, doslovno nekoliko minuta pre zakazanog izlaska na binu u Parizu.

Kako je Noel autor najvećih hitova benda, kao što su "Don't Look Back In Anger", "Wonderwall", "Supersonic" ili "Stop Crying Your Heart Out", to je značilo i kraj puta za Oejzis.

Nijedan od braće nikada nije imao problema sa samopouzdanjem, što je možda i razlog zašto su se dva velika ega stalno sukobljavala.

"Samo sam dopustio da me briljantnost preplavi", opisao je Noel svoje stvaranje. "Bili smo najvažnijih bend devedesetih. Važniji od Vervea, važniji od Blura, važniji od Rejdioheda, važniji od Svida i Pulpa", kaže Lijam.

Smeta mu to što Oejzis nikada nije postao globalni fenomen. Grupa je prodala 70 miliona albuma širom sveta. Svih njihovih sedam studijskih albuma postali su broj jedan u Britaniji. Ali nijedan u Americi.

"Definitivno smo imali velike pesme i definitivno smo imali velike jezičine", sažeo je Lijam.

Obojica su nastavila karijere nakon Oejzisa, Lijam nastupa kao solo izvođač, a Noel sa svojim bendom Haj flajing birds (High Flying Birds).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: