Lari Vučković dobitnik nagrade "Nišvila" za životno delo

Pijanisti, kompozitoru i aranžeru Lazaru Lariju Vučkoviću (83), jednom od najuspešnijih džez muzičara poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, uručena je u sredu uveče nagrada džez festivala "Nišvil" za životno delo.

Kultura

Izvor: Tanjug, Blic

Četvrtak, 08.08.2019.

09:00

Lari Vučković dobitnik nagrade
Foto: Nišville

Vučković je rodom iz Kotora a u prebogatoj karijeri, koju je gradio u San Francisku u SAD, koja traje punih šest decenija, nastupao je i snimao sa mnogim velikim, danas legendarnim džez muzičarima, poput Kliforda Džordana, Dekstera Gordona, Duška Gojkovića, Fili Džoa Džonsa, Orneta Kolmana, Čarlija Hejdena, Tonija Beneta, Bobija Mekferina i drugih.

Bio je omiljeni pratilac legendarnog Džona Hendriksa, koji je sa lakoćom glasovno improvizovao soliranje u maniru najboljih bi-bap instrumentalista poput Čarlija Parkera ili Dizija Gilespija, i koji će ostati upamćen i kao autor tekstova za mnoge (prvobitno) instrumentalne džez standarde.

Sa Hendriksom, Lari Vučković je nastupao na koncertima i festivalima širom sveta i objavio dva zajednička albuma.

Nagrada Vučkoviću je uručena na prijemu u Gradskoj kući u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: