Ratko Divjak Quartet ispred Nišvil džez muzeja

Na bini kod Nišvil džez muzeja večeras počinje muzički deo programa ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, koncertom kvarteta bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo "Andjelija i Nikola" i sastav "Trademarks".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2019.

11:27

Ratko Divjak Quartet ispred Nišvil džez muzeja
Foto: wangsong/depositphotos

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u osiječkim "Dinamitima" u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na kademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreju, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani.

U Zagrebu je snimao sa Leom Rajtom i Slideom Hemptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi "Time" sa kojom je snimio nekoliko albuma.

Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde je bio član Plesnog orkestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupao širom Evrope sa mnogim gostima - svetskim džez zvezdama.

Divjakov kvartet čine pijanista Milan Stanislavljević, saksofonista Adam Klem i kontrabasista Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali Slovenija - Austrija - Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: