Ovo je "crni" dan u istoriji rokenrola

U istoriji rokenrola 3. jul ostaće važan datum nekoliko događaja koji su obeležili svet muzike. Za mnoge to je "crni" 3. jul.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: TarasMalyarevich/depositphotos
Foto: TarasMalyarevich/depositphotos

Džim Morison, legendarni muzičar i pesnik, frontmen grupe "Dors", preminuo je od srčanog udara u jednoj hotelskoj sobi u Parizu 3. jula 1971. godine u 27. godini. Njegovi obožavaoci saznaće za njegovu smrt tek šest dana kasnije, posle sahrane na čuvenom groblju Per Lašez.

Jedan od osnivača britanske grupe "Roling Stoun" Brajan Džouns 3. jula 1969. godine pronađen je mrtav u bazenu u kojem je plivao pod uticajem alkohola i narkotika. Džouns je imao 27 godina kada je preminuo.

Američki inženjer i izumitelj klavijature Hamond, Lorens Hamond preminuo je 3. jula 1973. godine.

Britanski muzičar Dejvid Bouvi je 3. jula 1973. godine na kraju turneje sa 60 koncerata najavio da više neće nastupati. Kasnije je precizirao da zapravo njegov lik Zigi Stardast odlazi u penziju.

Britanski muzičar Elton Džon postao je 3. jula 2002. godine prva osoba koja je dobila počasni doktorat britanske Kraljevske akademije muzike u Londonu.

Član tima irske grupe Ju Tu (U2) Greg Karol 3. jula 1986. godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Dablinu, dok je išao u nabavku za pevača Bona Voksa. Pesma "One Tree Hill" sa kultnog albuma "The Joshua Tree" iz 1987. godine posvećena je Karolu.

Muzika

Evropski sud pravde: "Kraftwerk je u pravu"

Evropski sud pravde podržao je stav kultnog nemačkog elektro benda Kraftwerk da neovlašćena upotreba delova pesama ili "sempling", čak i ako je reč o tek nekoliko sekundi, narušava autorska prava ukoliko je segment prepoznatljiv.

Muzika utorak 30.07. 09:10 Komentara: 21

Svetski džez orkestar mladih u Beogradu

Vrhunski mladi džez muzičari iz celog sveta okupljeni u sklopu "JM Jazz World Orchestra" (Svetski džez orkestar mladih), pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luis Bonile, nastupiće 28. jula u Dorćol placu.

Muzika sreda 17.07. 11:15 Komentara: 0
strana 1 od 13 idi na stranu